Poprvé na cvičáku

V minulém díle jsme shrnuli 26 výhod, které získáte, když se svým psem začnete chodit na cvičák, aneb se věnovat pravidelnému výcviku pod vedením zkušeného kynologa. Pokud jste se již rozhodli, že cvičák zkusíte, tyto rady pro začátek vám přijdou jistě vhod.

Vybrat správný cvičák není jen tak. U správného výběru cvičáku se řiďte nejen zkušenostmi druhých ale i vlastním pocitem. Není nic špatného se na cvičák přijít podívat, zaplatit za první hodinu a poté se rozhodnout, zdali je tento typ výcviku pro vás vhodný. Berte v potaz, že na cvičák budete chodit pravidelně. Zjistěte si, zdali vám vyhovují hodiny a dny ve kterých výcvik probíhá v souladu s vaším kalendářem. Také místo cvičáku je důležité. Je cvičák daleko od vaší práce nebo domova, odkud na něj pojedete? Jak dlouho trvá cesta? Dá se na cvičáku zaparkovat? V neposlední řadě je důležitý i kynolog, zdali vám sedí jeho metoda výcviku, zdali vůči němu nemáte antipatie. Na první lekci zjistíte, zdali vám cvičák dává přesně to, co od něj očekáváte, zdali vám lektor přináší užitečné informace a motivuje i vás ke správnému vedení psa a zlepšování se. Důležitou roli bude hrát také počet a stáří psů na výcviku, vyhovuje vám málopočetný výcvik, nebo toužíte po individuálním tréninku? Všechny vaše představy jsou v pořádku a je důležité najít, co přesně hledáte.

Co na cvičák potřebujete? Pro to, abyste se svým psem mohli na cvičák přijít, potřebujete, aby vás pes byl zdravý, měl platné očkování, a proto je důležité s sebou vzít i očkovací průkaz nebo pet pas s očkováním. S pejskem můžete na cvičák přijít již po jeho 3 měsíci věku, jakmile bude mít dokončena veškerá základní očkování a bude naočkován proti vzteklině. Další věc, kterou budete potřebovat je miska s vodou. Misku můžete vzít libovolnou, na kterou je pejsek zvyklý, nebo koupit cestovní ze silikonu, kterou lehce složíte do jakékoliv tašky. Voda na cvičácích často nebývá, proto se nebojte vzít i litr nebo dva vody v pet flašce, kterou ocení nejen váš mazlíček ale i vy. Se psem trénujete buď na volno, nebo s vodítkem připnutým na obojku. Pokud tedy chodíte s pejsekem na postrojku, ten potřebovat nebudete. Nechejte ho proto doma anebo v autě. Vodítko si vezměte pevné v délce cca 1,5 metru. Zkontrolujte, aby měl pejsek na obojku známky a před příchodem na cvičák byl očipován a ideálně i jeho čip registrován. Pro všechny případy. Nezapomeňte ani na pamlsky, které má váš pejsek rád a po kterých se mu budou sbíhat sliny. Je důležité pejska motivovat, aby jej trénink bavil a úkoly plnil, a proto mějte pamlskovník (kapsičku pro sušené masíčka, nebo piškoty, kterou zapnete za pásek nebo kalhoty) vždy u sebe abyste pejskovi mohli dát odměnu po správném chování, nebo provedeném povelu. My odměňujeme sušeným 100% masem, které krájíme na ještě menší kousky, protože víme, že se pejsek odměňuje často a také proto že mu v rychlosti malá odměna nezaskočí a navíc bude mít kvalitní přísun doplňků stravy. Nezapomeňte ani na sebe a vezměte si pohodlné oblečení, které si můžete ušpinit. Spoustu pejsků vás jistě poskáče radostí, ušpiní od tlapek, nebo poslintá, proto buďte připraveni oblečením, které si zašpinit můžete, ať jste v pohodě J

Pokud víte, že váš pes má problémy s chováním, nesnese stejné nebo opačné pohlaví, či je agresivní z bázlivosti, nebo má strach s ostatních psů, vezměte s sebou i náhubek, který psovi nasaďte. Po konzultaci s kynologem zjistíte, zdali takový pes zvládne výcvik ve skupině, nebo se bude v prvé řadě potřeba zaměřit na individuální hodiny se zaměřením na zvládnutí problémů. Zkušený kynolog vám jistě sdělí, že vše se dá řešit a na všem pracovat, potřebujete jen vědět jak a mít dost trpělivosti. Pokud máte pejska s problémem, můžete ještě před výcvikem kynologovi zatelefonovat a zkonzultovat problém dopředu, pokud vám není příjemné konzultovat problémy na veřejnosti.

Na cvičáku se budete učit jak pejskovi porozumět a co nejlépe a nejsrozumitelněji jej vést, aby pochopil, co má udělat. Učení tedy není jen na něm, ale hlavně na vás. Cvičák tedy probíhá ve spojení teorie s praxí a názornou ukázkou a vyzkoušením povelů a triků. Celkový trénink a učení psa je důležité aplikovat doma, nebo venku na bezpečném místě mimo hodiny cvičáku. Na cvičáku vás nikdo nebude kárat, že vy nebo pejsek povel nezvládáte, naopak vám kvalitní lektor pomůže a ukáže, co děláte špatně a jak cvik můžete dělat lépe, abyste došli ke správnému provedení. Na cvičák chodí týmy psovod a pes proto, aby se něco naučili, čili vás nikdo nebude hodnotit. Zato vám bude motivací, jak podobně staří pejsci zvládají dané úkoly a i vás to bude hnát k lepším výsledkům, abyste již na příští hodině uměli to, co jste se na minulé hodině naučili.

Mezi běžné zásady na cvičáku patří, že pejskovi dáváme najíst nejpozději 4 hodiny před samotným tréninkem. Je to důležité hlavně u štěňat, aby nebyla ospalá, nebo jim nebylo špatně po jídle. Také v den cvičáku neberte psy na dlouhé procházky ani túry, aby nebyli unaveni. Při příchodu na cvičák se pejsci během několika minut společně vyběhají a lépe se jim bude soustředit na daný výcvik. Budou vědět, že při trénování a výcviku na řadu přichází i zábava ve formě hry s ostatními a že za trénink a dobře provedení cviky obdrží chutné mňamky - pamlsky. Proto se tolik pejsků na cvičák těší, a jakmile vidí branku cvičáku táhnout své pány honem, honem dovnitř. Jelikož výcvik probíhá venku, je dobré vědět, že záleží také na počasí. Štěněcí školka neboli výcvik se štěňaty od 3 měsíců do šesti měsíců až roku většinou neprobíhá za deště. Štěňata by byla umazaná od bláta, mohla by prochladnout a na výcvik by se nesoustředila. U starších psů, poslušnosti a jiných specializovaných výcvikových hodin je vždy volba na kynologovi, který zpravidla informuje předem účastníky výcviku, pokud se hodina nerealizuje. A to formou webového portálu, sms, nebo telefonicky. Na tréninku bychom se měli věnovat pouze výcviku a běžné starosti odložit na později. Velkou výhodou je, že na cvičáku se můžete střídat i s partnerem nebo dětmi tak, aby si všichni vyzkoušeli správnost vedení psa a provedení cviků. Nebojte se na pejska být důslední, ale zároveň jej motivujte, odměňujte a snažte se, aby pejska výcvik bavil, ať už děláte cokoliv.

 

Mgr. Zuzana Šimková



Unikátní psí známka pro Vašeho pejska. Nečekejte až se Váš pejsek zaběhne.

VÍCE O PSÍ ZNÁMCE