Vychytávky, kterými usnadníte život sobě i svému psovi 2. část

V předchozím díle jsme shrnuli rady a tipy ke krmení, k vitamínům, ale i k péči o psa. Mohli jste zjistit jakou misku pořídit domů, aby váš pes měl vždy přefiltrovanou domu s velkým zásobníkem, nebo že existují i strategické hry, kterýma psa donutíte přemýšlet. V dnešním pokračování se dozvíte o vychytávkách k vodítkům, obojkům, postrojům, ale i rady co si pořídit a na co nezapomenout při cestování se psem. A mnohé další.

9. Obojky, postroje a vodítka.

Obojek není jen designová záležitost. Podle materiálu a druhů si každý vyberete ten svůj ideální. Hlavní roli hraje kvalita a provedení zapínání. Neustálé rozepínání a nasazování snižují životnost, proto doporučujeme spíše kovové zapínání – kovovou nebo polokovovou přezku (trojzubec) oproti plastové přezce nebo klasickému zapínání. Existují i svítící obojky, díky kterým váš pes bude v noci lépe viditelný. Stahovací obojky oceníte pouze u určitých plemen. Pozor, nejsou vhodné pro všechny. Stáhnutím takového obojku lze psa upozornit na nežádoucí chování, tahání, agresivitu, ale mějte na paměti, že i vy se s takovým obojkem musíte naučit pracovat. Stáhnutí obojku psa přiškrtí. Ne všichni majitelé psů vyznávají tuto metodu, posuďte proto sami zdali máte vhodné plemeno na tento obojek a zdali jej opravdu potřebujete. Žádnému obojku by neměla chybět psí známka s informacemi o psovi a očkování, nebo známka se jménem majitele a telefonem. Klasický obojek můžete využít i pouze jako ozdobu psích známek. Místo připnutí vodítka k obojku vyzkoušejte lepší metodu – postrojek. Postroj oceníte na běžné vycházky i konkrétní sportovní aktivitu. Na trhu je mnoho polstrovaných a specializovaných produktů, vybírejte podle využití a velikosti. Nebojte se psa vzít s sebou do obchodu se chovatelskými potřebami a psovi postroj vyzkoušet. Zároveň mějte na paměti, že pes ze štěněcí velikosti vyroste a bude potřebovat postroj větší. Proč zrovna postroj? Dodává psovi pocit pohodlí, na rozdíl od běžného obojku jej neškrtí při chůzi nebo sportu a dbá na ochranu zad a krku. Podívejte se po druzích, které mají polstrování i reflexní pásky, které oceníte všude v terénu. Pes vám bude vděčný.

A jaké vodítko k postroji? Záleží na účelu aktivity, pro běh a sport oceníte krátká pevná a hlavně odolná vodítka. Pokud se však účastníte výstav, zde je vodítko přesně předepsané - výstavní. Na běžné procházky si vyberte takové, které utáhne hmotnost vašeho psa a hlavně jej váš pes ihned nerozkouše, obzvlášť pokud jde o štěně. Nejvíce záleží na váze plemene, délce, funkčnosti a poté až na designu. Dnes jsou vodítka k dostání i z velmi odolných a silných materiálů jako je polyamid, což ocení páníčci velkých tahačů.

10. Očkování.

Základním a poviným očkováním je očkování proti vzteklině, psince, a dalším, plus běžná odčervení. O těchto zákonných náležitostech vás bude informovat veterinář. Existují však další dobrovolná očkování, kterými můžete předejít vážnému onemocnění.  Mezi očkování, která můžete využít, patří: očkování proti lymské borelióze, tetanu, psincovému kašli.

11. Čip.

Problematiku čipů jsme shrnuli ve článku: „K čemu a jak slouží čipování psů.“, kde jsme vám přinesli přehled výhod i nevýhod různých registrů, včetně jejich poplatků. Pokud se vydáváte s pejskem často na procházku, výlet nebo dovolenou, předejděte nepříjemnostem a registrujte svého psa do registru. Pokud váš pes chytí stopu, zatoulá se, nebo se jen rozběhne jinou cestou domů, díky registrovanému čipu bude dohledatelný a navrácen brzy do svého domova. Na portále evidence psů můžete registrovat všechny druhy čipů za 199 Kč pro libovolné množství psů na jednoho majitele. Čipování je od roku 2020 povinné, ale pouze s registrováním do registru plní svůj účel.

12.  Oblečení.

Oblečení nepotřebuje každý pes.  Pokud vlastníte malinkého tvorečka, který se klepe v zimním období zimou, oblečky určitě zvažte, jakmile se teplota pohybuje kolem nuly. Dlouhosrstá a větší plemena oblečky nepotřebují, dokud nemají zdravotní problém. Oblečení pro ně představují módní doplněk a na velkých plemenech často nevkusný. Raději investujte do prahové izolace dveří, aby dveřmi netáhlo, nebo do pelíšku psa, který by měl být od země dostatečně izolován, případně do zateplené boudy. Pokud však po oblečku toužíte, doporučujeme vybrat takový, který má nepromokavou vrchní vrstvu. Ta se vám vyplatí jak v dešti a kalužích, tak ve sněhu, na rozdíl od svetrového typu, který promokne. Některé dámské obchody s oblečením nabízejí v sezónu i tematické oblečky. Jedná se spíše o okrasu k Vánočnímu stromu, kdy potěšíte spíše vás.

13. Cestování se psem.

Cestovat se psem? Ano! Ale k tomu je potřeba také výbava, díky které si budete moct dopřát výlet se psem téměř kamkoliv. Pokud chcete cestovat bez psa, dnes už existují psí hotely, kde za poplatek můžete svého psa ubytovat a tak není nutné psa nechávat u příbuzných, ale v „Hotelech které štěkají“.

A pokud svého parťáka berete s sebou, dnes se již setkáte se větším množstvím hotelů a penzionů, které psa za příplatek akceptují. Ať už cestujete se psem jakýmkoliv prostředkem budete potřebovat tyto věci na které nezapomeňte: cestovní a očkovací průkaz psa, dostatečné množství psího žrádla na které je zvyklý (ideálně granule, které můžete skladovat bez rizika nákazy nebo vysušení v uzavíratelných sáčcích nebo nádobách, psí misky na cesty (z gumového materiálu které složíte do batohu), láhev s vodou (protože i váš pes má žízeň během dne a to často více jako vy), náhubek (pokud pojedete v prostředích hromadné dopravy), postrojek s vodítkem (aby delší cesty psa netáhly a neškrtily, ale umožnily mu pohodlnou chůzi), obojek se známkami a informacemi o očkování, případně i známku s vašim jménem a telefonem na vás. Nezapomeňte ani na to aby byl pes očipovaný a jeho čip byl registrovaný v registru Pes tak bude dohledatelný co by dup prostřednictvím internetu, pokud se náhodu někde zatoulá. S sebou si přibalte také zásobník se sáčky na exkrementy, případně repelent pro psy, a pokud cestujete do přírody tak i antiparazitní obojek (nebo aplikovanou pipetu) a pinzetu na vytahování klíšťat.

Pokud cestujete dopravním prostředkem, pes musí mít často svůj vlastní lístek a také musí mít náhubek, aby nikoho náhodou neohrozil. I přesto, že jsou často náhubky psům nepříjemné, naučte psa si na náhubek zvyknout ještě před cestou. Náhubky seženete buď plastové, kovové nebo pouze nylonové. Umožněte psovi, aby mohl v náhubku otevřít tlamu a libovolně dýchat a ochlazovat se, nepodceňte jeho velikost.

Jestliže cestujete autem, budete muset zajistit psovi i sobě bezpečný převoz, zvláště na delší trasy. Pro menší plemena lze využít postroj k pásu, který umožní psovi velmi omezený pohyb po autě a zároveň jeho připoutání. Některé postroje nebo pásy pro psy jsou testovány i na bezpečnost při nehodách. Pro menší plemena jsou vhodné i přepravky nebo boxy, které lze bezpečně uložit v autě.

Pro větší psy na cesty i s sebou můžete pořídit měkkou pohodlnou kennelku, kterou můžete umístit do kufru auta. Kennelku využijete i jako prostor pro odpočinek psovi na psích akcích, událostech, nebo jako pelech v ubytování.  Na častější cestování se vám vyplatí pořízení cestovní transportní klece, která je kovová, ale kterou také můžete vystlat měkkou dekou. Výhodou jsou čtyři věci. Bezpečnost v kufru, pevnost, složitelnost, a že z ní můžete udělat i domácí oddechový prostor pro psa. A pokud nevíte proč a jak klec v domě využít podívejte se na článek: “Klec pro psa? Ano či ne?“

14.  Dvířka do domu.

Dvířka pro psa, které se instalují do vchodových nebo jiných dveří, aby umožnili průchod psovi z domu, můžete pořídit již kolem 1000 Kč. Usnadní vám venčení psa, hlavně v případech pokud máte domek s oplocenou zahradou. Pes se tak může venčit libovolně sám, anebo se z něj může stát ostřílený hlídač, který je vždy na pozoru, kdykoliv projde někdo kolem. Největší výhodu májí v tom, že můžete sami zvolit, zdali budou dvířka pro psa uzamčené nebo otevřené. Pokud tedy nebudete doma a chcete mít psa pod kontrolou, dvířka necháte uzamčeny a pes se ven nedostane. Nemusíte se tedy strachovat. Dvířka jsou k dostání z různých materiálů i v různých barevných provedení.

15.  Aktivity.

Tipy na aktivity, které lze provozovat bez nákladných investic jsme vyzdvihli ve článku:“10 aktivit, které vašeho psa budou bavit“. Co je ale důležité je psa zabavit, hlavně v momentech kdy na něj přes veškeré běžné povinnosti nemáte dostatek času. Jistě to znáte. Váš pes chodí u nohy, dožaduje se hry, ale vy máte plné ruce práce s vařením, vypráním prádla, nebo běžným úklidem domova. A v tuto chvíli vás pes „otravuje“ pozorností a vy nevíte co dřív. Zastavte se. Nic vám neuteče, vůbec nic. Všeho nechejte a běžte se psem ven, věnujte mu alespoň půl hodinky k výcviku nebo hře a poté jej nechejte proběhnout. Nejen, že vám pes bude vděčný ale i vy se budete cítit lépe. Úklid poté jistě zvládnete stejně dobře. K běžným činnostem můžete psa také zapojit. Umožněte mu držení věci, které nemůže zničit, spolu s povely přines a pusť. Pes si tak bude připadat užitečný formou hry a ještě procvičíte i povely. Stejně tak psovi můžete rozmístit pamlsky/hračky po místnosti a na povel hledej jej nechat, aby je vyčmuchal, získáte tak čas na víc, když se potřebujete soustředit.

Psi jsou inteligentní stvoření a často naučí mnohé věci i vás, vnímejte, proto co se vám snaží podvědomě sdělit. Abyste si odpočinuli? Že čas je to nejdražší? Vždy si na něj udělejte čas, i když jej třeba moc nemáte. Věřte, že tento čtyřnohý tvor, který sice slintá, ale nekouše, to ocení víc, než si myslíte. A až si najdete o chlup déle času, vyzkoušejte některé zmíněné aktivity z článku. Vzít psa můžete i na procházku k řece nebo rybníku, kde se v mělké vodě může proběhnout i vykoupat, nebo trošku zaplavat. Pokud si pes plaváním ještě není jistý, můžete jej podpořit sami sebou. Vlezte do menšího množství vody, kde nehrozí nebezpečí spolu s ním a ukažte mu, že jde o srandu a zábavu a podpořte jej hozením hračky do vody, nebo odměněním na souši. I těmito aktivitami psa učíte a rozvíjíte. Pokud toužíte po další inspiraci, nebo konkrétní aktivitě, kterou chcete se psem rozvíjet, podívejte se na knihy, které jsou na trhu dostupné. Poradí vám jak dělat aktivitu nejlépe a jak se vyvarovat chyb.

16.  Základní výcvik.

Nepsanou povinností ke každému psovi by měl být základní výcvik. Každý pes by měl být zvladatelný a na povel poslechnout svého pána tak, aby neohrožoval sám sebe nebo své okolí. Co by se tedy každý pes měl naučit již ve štěněcím věku? Čistotnost. Umět se vyvenčit pouze na veřejném prostranství a ideálně v trávě. Pánovi tak přibývá povinnost nošení sáčků s sebou vždy a všude a sbírat exkrementy po svém chlupáčovi. Takový sáček můžete koupit v plastovém krytu – zásobníku, který lehce připnete na opasek, nebo dáte do kabelky.

Zvládnout povely: ke mně, sedni, lehni, zůstaň, nesmíš, a přidat k nim můžete i další povely jak je přines, dej pac, pusť. Nezáleží pouze na tom, aby povel pes uměl, ale aby výuka povelu byl důsledná a náležitě odměněna pochvalou, pamlsky a pohlazením. Pes by měl tyto povely ovládat právě tehdy, kdy je to nutné – mimo bezpečné prostředí domova a i tehdy, kdy pamlsky s sebou nemáte. Proto je důslednost a slovní pochvala s pohlazením velmi důležitá. K výcviku se také řadí chůze u nohy, nevyběhnutí za cizím zvířetem nebo člověkem bez povelu volno a také chůze na vodítku.

 K výcviku můžete využít různých knih nebo příruček, které vám poradí s technikou, nebo můžete zkusit praktikovat povely například pomocí dostupných youtube videí. Kvalitnější a důslednější ověřenou formou je navštívení cvičáku (kde probíhá výcvik pod názvem: poslušnost neboli obedience), nebo konkrétního kurzu pro základní výcvik, který nejčastěji probíhá v interakci i s dalšími psi. To je také výhodou, neboť zahrnuje i socializaci,

Samotnou socializací jsme se zabývali v článku: “Máme doma štěně – návyky a socializace.“

 

Teď už víte co pejskovi pořídit a čím zlepšíte svůj i jeho život?

 

Pro evidenci psů napsala:
Zuzana Šimková



Unikátní psí známka pro Vašeho pejska. Nečekejte až se Váš pejsek zaběhne.

VÍCE O PSÍ ZNÁMCE