Vychytávky, kterými usnadníte a zlepšíte život psovi i sobě - 1.část

Váš pes má své místo, svou misku a svou hračku a říkáte si, co víc by potřeboval? Dnes vám představíme věci, kterými zlepšíte život nejen vašemu mazlíčkovi ale i sobě. A bez některých se možná už nebudete chtít obejít. Většinu z věcí zakoupíte na e-shopech zaměřených pro psy a řadu také ve větších specializovaných zverimexech.

1. Krmení

Jste zvyklí krmit psa pouze granulemi? Jakmile se váš pes vyvíjí ze štěněte přes dospělého psa až seniora, potřebuje různorodě vyváženou stravu i vzhledem ke svému věku, nikoliv pouze váze, nebo velikosti. Řada granulí nabízí toto rozřazení, stejně jako speciální formu stravy od dietní, přes hypo-alergenní. Podívejte se, co vše má vaše oblíbená značka k dispozici vyberte psovi to pravé ořechové. Nemusíte zůstat pouze u granulí, psovi můžete uvařit i čerstvé maso, anebo dát přednost tzv. BARFU. Jedná se o servírování přirozené masité, čerstvé, syrové stravy (s ohledem na vyváženost potřebných látek pro psa), tak jako byli původní psi zvyklí ve volné přírodě. Na výběr existují různé druhy masa. Pokud budete chtít do stravy zařadit i konzervy, nebo paštiky, vždy se zajímejte o složení, abyste psovi kupovali kvalitní stravu. Řada velkých balení krmiv se prodává s kvalitním uzávěrem, proti vysušení nebo proniknutí nečistot, pokud však chcete mít vlastní uzavíratelnou nádobu, lze zakoupit i barely vhodné přímo na krmivo.

2. Vitamíny

Nezapomínejte ani na vitamíny. Podíl vitamínů v obvyklé stravě, např. karotenu může ovlivnit i zbarvení srsti do světle hnědých odstínů, podíl rybího oleje zase ovlivní lesk srsti. Pokud krmíte stravou Barf, zařaďte určitě do jídelníčku vašeho psa i vitamíny, které potřebuje. Na trhu jsou k dispozici vitamíny přímo k této stravě rozdělené podle potřeb psa (pro sportující psy, na detoxikaci organismu, na výživu a ochranu kloubů, na imunitu pro kojící feny aj.) Vitamíny doporučujeme zařadit, i pokud podáváte granule, které často některé z vitamínů obsahují. Záleží však nejvíce na konkrétním druhu a množství obsažených vitamínů a také na potřebách, zdravotním stavu psa a na aktivitám, kterým se věnuje. Pokud se psem chodíte na agility, túry, nebo váš pes třeba jen hodně skáče, nepodceňujte výživu kloubů. Jestliže má váš pes dlouhou srst, prospěje mu výživa pro dlouhosrsté mazlíčky. Díky výživě může být hladká, zářivá, lesklá a může méně vypadávat.

3. Misky

I misky vám mohou usnadnit život. Na trhu existují misky vhodné na cesty, které jsou gumové, snadno složitelné a dáte je i do batohu nebo kabelky. Nejčastější volbou pro misky na vodu a žrádlo na doma jsou misky nerezové, případně keramické. Pokud se váš pes v miskách rád máchá, můžete k misce zakoupit i stojan, předejdete tak neustálému rozlívání vody na podlahu, nebo i na stěny. V případě, že váš pes potřebuje vody více, nebo bývá přes den doma sám, můžete nahradit misku dávkovačem, do kterého naplníte až 3 litry vody. Takový dávkovač obsahuje i filtraci a zabraňuje usazování nečistot. Dávkovač pořídíte kolem 700 Kč. Alternativou jsou také fontánky na vodu s jemným proudem vody k dostání kolem 1000 Kč. Pokud chcete psovi dopřát krmení v určitou dobu a nemůžete být v danou chvíli k dispozici, můžete pořídit i zásobník na krmivo s časovačem na daný čas. Kromě vychytávek nezapomeňte i na občasnou desinfekci misek. Použít můžete libovolnou na odstranění 99% virů a bakterií. Misky po desinfekci řádně vypláchněte.

4. Pelech

Malý, velký, střední, tenký a nejen to. Velkým psům lze pořídit i matraci pro psy, která je šetrná na klouby i prochladnutí od země. Řada pelíšků pro menší a střední plemena se vyrábí v různých designových provedeních, ať už jde o gauče, kukaně, nebo domečky. V nabídce pro malá plemena existují i útulné spací měkké pytle, do kterých se váš pes může zavrtat. Každý pes rád leží na něčem jiném a někomu nemusí vyhovovat pelech se střechou, jinému zase velikost, protože se rád rozvaluje. Doporučujeme vyzkoušet napoprvé ne příliš drahý typ pelíšku, zdali vašemu psovi bude sympatický a poté se až časem podívat po lepších designových kouscích. Tento tip vám přijde vhod hlavně ve štěněcím věku, zvláště v období rostoucích zoubků by toto období pelech nemusel přežít. Nyní již můžete zakoupit i ortopedické matrace a pelíšky, které vám oceníte pro plemena, které trpí na klouby, mají velkou váhu, nebo v případě pokud chcete psovi dopřát tu nejlepší péči. Domácí variantou je také klec, jejíchž výhody jsme zmiňovali v předešlém díle. Ani u klece neopomeňte na kvalitní vystlání ať už vnitřní položkou s dekou, nebo matrací. Pokud váš pes přebývá převážně venku, dopřát mu můžete zateplenou dřevěnou boudu s izolací proti větru a dešti. Nátěr, který chrání proti plísni a vlhkosti vám přijde také vhod a zvýší její živostnost.

Ani zde nezapomeňte na čistotu. Pejsek vám může z venku donést různé druhy nečistot, ale i pachů. Pelechy a deky pro psy jsou proto potřeba čas od času vyprat a zbavit nečistot. Vyprat je můžete podle štítku uvedeného na materiálu materiálu mnohdy i v pračce běžným pracím prostředkem. Na trhu jsou však k dostání i prostředky přímo určené pro odstraňování pachů, moči, skvrn. Užitečný by vám mohl být i kartáč na odstraňování chlupů z pohovky, polštářů a koberců.

5. Antiparazitika 

Na tyto přípravky není radno zapomínat. Nikdo z vás nechce po procházce v přírodě sundávat desítky připitých klíšťat a strávit tak hodiny v napětí pro vás i vašeho psa. Jednak absence anitparazitik zvyšuje šanci nákazy psa např. boreliózou z klíštěte, ale i šanci získání malých potvůrek - blech od cizích psů, ježků a koček. Vyvarujte se proto těmto nepříjemným záležitostem včasnou přípravou. Přípravky můžete sehnat ve formě pipety, která se aplikuje jako kapka psovi za krk. Namísto pipety můžete zakoupit i obojek, který účinkuje proti klíšťatům i blechám a některé i proti pakomárům. Obojky vydrží s účinkem až 5 měsíců (podle druhu, velikosti a značky) Na každého psa účinkují různé přípravků různou intenzitou, vyzkoušejte proto, co vašemu miláčkovi sedí nejvíce. K prevenci si doporučujeme pořídit psí kleštičky na vytahování klíšťat, kterými jde vytáhnout připité klíště opravdu nejlépe. K tomu si můžete pořídit i psí antiparazitní šampón, kterým podpoříte znehybnění již přisátých klíšťat, ale i ostatních parazitů. Další podpůrnou metodou je zakoupení psího spreje, který se aplikuje na srst a působí jako repelent, který odpuzuje nejen klíšťata ale i komáry.

6. Péče o psa

Ať už máte krátkosrsté nebo dlouhosrsté plemeno, koupat špinavého a zapáchajícího psa musí občas každý. Šampony můžete pořídit jak pro citlivou srst, tak s různými výživnými oleji, které dodají srsti lesk. V nabídce se nachází i šampóny s heřmánkem, které lehce zesvětlují psům srst, což ocení hlavně majitelé bílých psů a naopak i ztmavující pro černé psy. Další specializací jsou šampóny pro čistění a desinfekci psů na problematickou srst, nebo můžete zvolit šampón s antibakteriálním účinkem, které mají často obsaženy i oleje pro hydrataci. Vhodnou volbou pro dlouhosrsté psy vám budou šampony a kondicionéry na rozčesávání zacuchaných chlupů. Jestliže vám po době pobíhá ještě štěně s jemnou srstí, zakupte mu šampón přímo pro štěňata anebo využijte případně dětský šampón. Na dlouhosrstou psí srst si budete chtě nechtě pořídit i psí kartáč. Jestliže pes není na kartáč zvyklý, začněte s pořízením rukavice, která má všitý jemný masážní kartáček. Zvyknete tak psa na dotek jiným předmětem a věřte, že se mu tato péče, která navíc zahrnuje masáž, ještě zalíbí. Později můžete přejít na kartáče se štětinkami. V období línání srsti, zejména na jaře, se vám bude hodit kartáč na vyčesávání, díky kterému vyčešete veškerou starou srst, která je potřeba obměnit.  Vhod do domácnosti vám jistě přijde i běžný váleček, kterým odstraníte rychle a účinně chlupy z vašeho oblečení. Váleček zakoupíte na eshopech, ale i v obchodech s oblečením.

Nepodceňte ani ušní a oční péči. Maz v uších psi často svědí, a proto se tolik drbou za ušima. Na trhu existují různé kapky i gely, které pomáhají maz odstraňovat a rozpouštět po aplikaci. Na péči o oči a ospalky doporučujeme používat oční přírodní vodu dokonalá láska 05, která pečuje a hydratuje přírodně a bez alkoholu o citlivou oblast očí. Zubní hygienu často vyřešíte zakoupením kostí pro psy, kde si zoubky brousí a leští. Jestliže váš pes trpí na zubní kámen, nebo mu zapáchá z tlamy, můžete zakoupit ústní vodu pro psy, která se přidává do jeho vody. Variantou jsou i veterinární přípravky, které omezují vznik zubního kamene a často podporují i zdravé dásně. Vyzkoušet můžete i zubní kartáčky a pasty, ale ne každý pes tuto činnost zbožňuje.

7.  Hračky

U hraček doporučujeme vybírat takový materiál, který je pro psa nezávadný, nebo z něj nemůže rozkousat drobné části, které by vdechl. Nemusel by se vám nákup takové hračky vyplatit. Ideální formou hraček, jsou ty, které mají i účel, ať už rozvíjí výcvik, vnímání, nebo psa zabaví. Aktuálním hitem je puller, jedná se o dva kruhy z nezávadného materiálu, do kterých se pes při hře může pořádně zakousnout. Kruhy se psovi hází do vzduchu nebo po zemi. Někteří psi si s pullerem hrají rádi i sami, nebo se přetahují s ostatními psi. Frisbee jistě také potěší pejsky, kteří rádi chytají předměty a vyskakují pro ně do vzduchu. Na aportování vám doporučujeme házeč s míčkem, díky kterému bude hod míčku o dost delší než samotnou rukou. Pes se u hry pěkně proběhne. Existují i hračky, které jsou do vody a využijí je na hraní a aport především vodomilní pejsci. Obvyklou klasikou - přetahovadlem jistě nic nepokazíte. Mezi vychytralými hračkami na zabavení psů najdete i takové, které mají dutinu, do které lze ukrýt pamlsek. Pokud vašemu pejskovi aktuálně rostou zuby, jistě oceníte dentální hračky, které jsou vyvinuty přímo na kousání a prořezávání zubů, takové hračky jsou v různých designových provedení, i ve tvaru kosti. Na trhu existují i různé druhy interaktivních her, které rozvíjí vnímání psa. Pomocí potahování různých šňůrek ze zásuvek hry, psovi vypadávají pamlsky. Jedná se o náročnější strategii, která psa zabaví anebo možná také rozčílí, ale jistě se ke hře vrátí ;) Existuje mnoho obměn na interaktivní hry, vyzkoušejte je. Vymyslet si můžete i vlastní hry, které vašeho psa budou naplňovat a bavit. Ať už postavíte překážkovou dráhu na zahradě, nebo vytáhnete dětské hračky a umístíte je, jako kužely jistě se váš pes rád do aktivity zapojí.

8. Pamlsky

I u pamlsků platí složení na prvním místě. Jistě vašemu psovi budou chutnat i nezdravé věci, ale pokud dáte přednost sušenému voňavému masíčku, bude po pamlscích bláznit nejen kvůli vůni. Na trhu jsou pamlsky z různých druhů zvířat (zvěřina, vepřové, druhy ryb, kachní, kuřecí aj.). Pokud jsou psi alergičtí na opeřence, vsaďte na pamlsky z rybích produktů. Nyní můžete sehnat běžně i kosti na žvýkání se zvěřinou a zeleninou, želatinu s kozím mlékem a různé překvapivě kvalitní seskupení pamlsků masa se zeleninou, kterými potěšíte psa, umožníte mu dávku kvalitních vitamínů a ještě např. podpoříte zdravé dásně. Pamlsky rozdělujte podle jeho využití, na zabavení psa využijete spíše kosti a vetší pamlsky, kdežto u výcviku drobné pamlsky, kde se vám při kvalitě vyplatí i kvantita. Nyní už i různé značky např. Brit vyrábí párečky s obsahem masa 95% což je mnohem vyšší kvalita než u párků pro lidi. Ti pejsci se mají opravdu někdy lépe jak my J

 

Další tipy a rady vám přineseme již brzy ve 2. díle.



Unikátní psí známka pro Vašeho pejska. Nečekejte až se Váš pejsek zaběhne.

VÍCE O PSÍ ZNÁMCE