Tipy a triky: 1. Nechce se váš pes nechat okoupat? Poradíme vám jak na to

Chystáte se na návštěvu k rodině, přátelům, na výstavu, nebo je váš pes prostě špinavý až za ušima po běžném venčení? Nezbývá vám nic jiného než psa okoupat. Pokud se váš pes koupání doslova štítí, bojí nebo ho prostě nemá rád, poradíme vám tipy, jak koupání zvládnout a nepřijít k úrazu a ani o nervy.

Základní strategií a klíčem k úspěchu je rozpoznat pravý problém. Má pes strach z vody? Zažil špatnou zkušenost? Bojí se neznáma? Nemá rád vodu? U každého jednice bude tento problém individuální. Ukážeme vám tipy, které můžete použít pro většinu situací a věřte, že po několika opakování se problém zmenší, nebo úplně vyřeší.

Ke každému řešení potřebujete dostatek času, velkou trpělivost a důkladnou přípravu. Pozorujte psa, čeho se při koupání bojí a jak reaguje a příště budete připraveni a můžete to zkusit třeba podle našich rad.

Tip 1.: Ne každé zašpinění potřebuje vykoupat.

Někteří psi jsou takzvaně samočistící. Proženou se blátem, otřepou se, oschnou, proletí v trávě a domů přijdou maximálně méně voňaví s nutností vyčesat vše potřebné co v srsti, nemá co dělat. Vyčesat se dá skoro všechno: semena trávy, bodláky, mokrá tráva, zaschlé bahno i nezvaný hmyz. Zvažte proto, jestli je koupání vždy nutné.

Tip 2.: Nestresujte psa vanou, kvůli špinavým tlapkám.

Pokud si váš pes ušpinil tlapky do poloviny nohou, ne vždy je nutné dávat psa na celkové vykoupání. Zvykejte psa na běžné utírání tlapek do ručníku po venčení. Se slovním povelem „tlapky“ nebo „utřeme tlapky“ pes bude vždy vědět, co se chystá a na utírání po příchodu si zvykne. Pokud je pes moc špinavý, ručník si z poloviny namočte vlažnou vodou s mýdlem. Pejskovi při příchodu domů oznamte povel a použijte ručník, mokrou stranou ručníku pejskovi utřete důkladně packy od špíny a suchou stranu využijte na usušení.

Tip 3.: Co si vzít na okoupání psa.

Pokud váš pes zapáchá přírodou, kterou nasbíral při procházce, změnil obvyklou barvu srsti – je špinavý od hlavy až k patě, nezbyde vám nic jiného než psa okoupat. Psa z venku přeneste ideálně až do vany, abyste nemuseli uklízet ještě další místnosti. Přichystejte si ručník, fén, pamlsky, oblíbenou hračku pro psa. Na sebe si pro jistotu vezměte pouze domácí oblečení, případě pouze dlouhé tričko, nebo plavky. Spoustu z vás již tuší proč. Protože se nejspíše úplnému zamokření nevyhnete ani vy. Poblíž si nachystejte čisté oblečení a to po případ, že byste museli se psem brzy po okoupání ven, například kvůli venčení. Na koupání psa ve vaně vám přijde vhod protiskluzová podložka. Pejskům to ve vaně skrz drápky hodně klouže a díky ní se budou cítit lépe a je to také bezpečnější metoda. K ruce si připravte také šampon. Těch je několik druhů, pořídit si můžete šampon zesvětlující nebo ztmavující, který tónuje srst psa. Hodí se zejména na okoupání před výstavou. Mezi další tipy patří šampony pro štěňata, antiparazitní, šampony pro psy s citlivou kůží, s různými oleji (makadamový, jojobový, tea trea aj), hypoalergenní, hluboce čistící, na zacuchané chlupy. K šampónu můžete pořídit také kondicionér, který jistě ocení majitelé dlouhosrstých chlupáčů zejména pro snadné rozčesávání. Koupat můžete psa i ve sprchovém koutu, záleží, co máte doma. Do sprchového koutu se můžete zavřít se psem, nebo jej sprchovat zvenku. Nyní již máte přichystáno vše potřebné, ale jak na to?

Tipy 4: Trpělivost růže přináší.

Jsou psi, kteří milují plavání v rybnících a řekách, ale nesnášejí koupání ve vaně. A to byl případ taky našeho psa. Proto vám ukážeme osvědčenou strategii, která zafungovala a díky které se náš chlupáč již dá okoupat bez stressu. Psa z venku přeneste v náručí přímo do vany, kde již máte nachystanou protiskluzovou podložku. Psovi oznámíte povel vana, ukážete na oblíbenou hračku, která je již nachystaná na vaně nebo ve vaně a odměníte psa pamlskem. Nezapomeňte mluvit na psa klidným hlasem, příjemným tónem a pomalu. Hlavně žádný stress. Dejte čas psovina očichání vany a pochvalte jej. Za co? Za klidné chování a také za to, že z vany ještě neutekl. Pokud má tendence z vany utéct již nyní, přidejte povel „sedni,“ nebo „zůstaň“ a zkuste to po chvíli znovu. Jakmile se pes rozkouká, pusťte mírně tekoucí vodu již naředěnou na příjemnou teplotu pro psa. Ne každý pes má rád teplou vodu, jiní ocení mírně vlažnou. To poznáte hlavně podle toho, jaký je pes v teplém ročním období, zdali vyhledává spíše stín a chladnou podlahu, nebo se rád sluní na sluníčku a teplo mu nevadí. Teplotu vody zkoušejte tak jako dítěti na vnitřní stranu svého zápěstí. Vodu nechejte téct minutu až dvě volně, aby si na situaci zvykl, mluvte na něj a chvalte, pokud je potřeba odměňte pamlskem (pokud je opravdu o ustrašeného vystresovaného pejska). Pokud si nejste jisti, zdali bude mít pes tendenci utéct, ponechejte mu obojek, abyste jej mohli případně chytit a podržet za obojek. Poté si vodu přepněte do sprchové hlavice a ukažte psovi na své ruce, že jde o vodu, dejte mu případně z ni napít a osprchujte třeba nejvzdálenější kousek vany a poté proces opakujte. Pokud je pes v klidu, přibližte se se sprchou a začněte psovi sprchovat tlapky, jednu po druhé, postupně všechny čtyři. Pejska chvalte, měl by zůstat být relativně klidný, i když třeba nervózní nebo v napětí. Neměl by se třepat ani kňučet. Postupně od tlapek osprchujte celé tělo psa a hlavu mu opláchněte vlastní rukou. Poté sprchu vypněte, psa pochvalte a namydlete jej důkladně šamponem. Proces oplachování udělejte stejně jako v předchozím kroku s namáčením, pomalu, ale jistě s pochvalou. Pokud je nutné další šamponování psa našamponujte a poté opět opláchněte. Jakmile budete hotoví, psa pochvalte s odměnou, sdělte povel „hotovo“ a vyjádřete radost.

Variant na osušení máte několik. Utřete psovi pouze tlapky, nechejte, aby se pes otřepal a psovi umožněte, aby oschnul na svém místě – pokud vydrží na ručníku. Hodně psů je však za mokra akčních tudíž tato volba není pro každého. Další variantou je převlečení do suchého, pokud jste byli z koupání také mokří a vypuštění psa ven na trávník, aby uschnul přirozeně při vyběhání. Za předpokladu, že je slunečno, teplo trávník není mokrý ani bahnitý. To se však dá aplikovat pouze od teplého jara do babího léta. Pokud je chladno, nebo zima nezbyde vám nic jiného než psa vysušit fénem na vlasy. A to se také kde komu nelíbí. Vezměte na pomoc někoho z rodiny, aby pejska případně přidržel ve vaně, zapněte fén na malý výkon a nízké ohřívání a zprvu ukažte psovi jaký má fén zvuk a zkuste fénovat něco jiného, než psa. Postupně začnete foukat fénem i na psí tlapky z větší vzdálenosti a poté na tělo, až si pes zvykne, můžete přidat teplotu, ale hlídejte, aby nebyla na psa moc horká. Dobrou metodou je psa před fénováním nejprve vysušit ručníkem co nejvíce a další, suchý ručník umístit pod psa, aby měl možnost se ve vaně otřít dle libosti a nemyslel na fénování. A máte souboj vyhraný. Teď už jen pejska vyčesat. Opakujte celý proces pomalu při každém koupání, až do té doby jak si pes úplně zvykne, poté zrychlete na běžné koupání, ale vždy koupejte v klidu, trpělivě a bez stressu.

Tip 5.: Psí salon.

Jestliže se chystáte na výstavu, nebo jinou významnou událost, ať už je to oslava nebo jiné setkání, nemusíte se trápit s koupáním vy, ale psa můžete vzít do psího salonu. Pejska vám v salonu okoupou, vyfénují, načešou. Pejskovi můžete dopřát i masáž, zastřihnutí srsti kde je potřeba, zkrácení drápků a jiné služby. Nebude to sice zadarmo, ale bez starostí.

Věříme, že naše tipy oceníte a zkusíte je aplikovat, aby ulehčily život nejen vám ale i vašim mazlíčkům.



Unikátní psí známka pro Vašeho pejska. Nečekejte až se Váš pejsek zaběhne.

VÍCE O PSÍ ZNÁMCE