Pes bez PP vás nakonec vyjde mnohem dráž

Zaujalo vás konkrétní plemeno, brouzdáte po internetu a hledáte štěně právě pro vás? V tomto případě vám tento článek může pomoci se vyvarovat chybám, za které byste později mohli draze zaplatit.

PP neboli průkaz původu má každé narozené štěně daného plemene v chovatelské stanici. Kvalitní chovatelské stanice mají buď facebookové nebo webové stránky, díky nim můžete zjistit aktuální informace o celém vrhu, jejich rodičích, ale také konkrétních testech na případné nemoci. Neboli máte jistotu, jaké štěně kupujete, jaké má předky, výchovu, povahu, kvality, zbarvení, pohlaví, rodiče a také čemu se rodiče věnovali, aneb jaké budou mít pravděpodobně vlohy (např. pracovní plemeno, vlohy na výstavy, agility, lov, sport, aj.) Každý kvalitní chovatel vám však sdělí tyto informace a mnohem více na osobní schůzce. Jeho štěňata jsou jeho chloubou a reprezentací celkové práce v chovu. Každá chovatelská stanice má však individuální přístup a názor byste si měli udělat sami.

 Doporučujeme se poptat na zkušenosti chovatelských stanic na facebookových stránkách zaměřených na dané plemeno, nebo si udělat vlastní názor ze stránek a osobního kontaktu a až poté vybírat štěně. Zapomeňte tedy na inzeráty na inzertních serverech a zkuste si zjistit, jaké chovatelské stanice mají aktuální nebo plánované vrhy, seznamte se s nimi a poté se rozhodujte, které štěně si vyberete. Chovatelské stanice jsou vždy oficiálním chovatelem, které dodržují normy a standardy kynologie a plemen, platí daně a podílí se na kvalitě štěňat daného plemene. U každé chovatelské stanice máte také jistotu kvalitního profesionální přístupu, rad do začátku, a jistotu že budou štěňata odčervená, naočkovaná, očipovaná a přihlášená ke klubu plemene. Díky genetickým testům budete mít jistotu, že dané plemeno nebude trpět na zdravotní vady, které jsou pro plemeno typické a že je zdravotně v pořádku.  Velkou výhodou je socializace mezi štěňátky a rodinné zázemí, které dodává psům psychickou pohodu a náležitou péči od zkušených majitelů. Dalším faktem je, že vám vyroste ze psa jedinec, který vzhledově, povahově i výškově bude odpovídat plemenu. Cena za tyto kvality je vyšší, avšak je to jediná zákonem uznávaná forma koupě psů.

Oproti tomu psi bez PP jsou nelegální formou prodeje psů. Tito majitelé, kteří nabízejí psa bez PP, nemají často žádné zkušenosti, oprávnění ani psa, který by splňoval standardy plemene a to ani po zdravotní, povahové nebo vzhledové stránce. Jediné co tito lidé chtějí je zisk. Často tak můžete koupit psa, o kterém nevíte, v jakých podmínkách vyrůstal, kdo jsou jeho rodiče, zdali se jedná o stejné plemeno nebo ne. Vyrůst  na první pohled ze stejného štěněte může štěně neobvyklého zbarvení a vzrůstu, často pokud se mezi sebou kříží nevhodní jedinci (z důvodu kynologické neznalosti plemene), může dojít k slepotě hluchotě a jiným závažným zdravotním vadám. Tito psi, navíc nemívají zdravotní genetické testy a tak mohou být přenašeči například dysplazie kyčelních kloubů aj., nebo se u nich tato zdravotní indispozice může objevit. Poté to může znamenat, že zdravotní péči můžete zaplatit ročně částky přesahující pořízení psa s PP.

U nekvalitního člověka si můžete odnést štěně bez PP, které může být bázlivé, nesocializované neočkované, nečipované, neodčervené, může mít řadu skrytých nemocí a povahových rysů, které vyjdou na povrch později.  Pokud navíc psi vyrůstají v nekvalitních podmínkách, mohou si odnést v lepším případě i různé parazity, záněty očí, uší a kožní nemoci. Tyto štěňata na rozdíl od chovatelských stanic veterinář ani kynologie nekontroluje a tak doslova kupujete zajíce v pytli. Vyplatí se vám za tyto rizika nízká cena koupě u nelegálního chovu? Nepodporujte množírny. A raději si vyberte pejska z útulku, kterého nechejte vykastrovat.

Posuďte sami, zdali není lepší volnou peníze našetřit a vybrat si kvalitní štěně z oficiálního vrhu, které s vámi bude trávit minimálně 12 let života. Takový pes se nestává věcí, ale členem rodiny, který vás psychicky mnohdy podpoří nejvíce, když to budete potřebovat. Je důležité zvolit si správně.

Pokud se i přesto díváte na inzeráty, můžete narazit i na inzerce od chovatelských stanic, ale také od různých pochybných lidí, kteří se vydávají za chovatele. Nebuďte naivní. Do inzerátu může psát kdokoliv cokoliv. Níže vám přinášíme konkrétní body, u čeho bystě měli zpozornět:

  1. Pokud je cena neobvykle nízká. Jaké jsou aktuální ceny plemen, se můžete dočíst v předchozím článku. (Výjimku tvoří chovatelské stanice, jimž se narodí mimořádně jedinec nestandardního typu. Což v praxi znamená, že jedinec má netypický chrup, jedno varle, nebo více bílé barvy a tudíž nemůže být uchovněn = nepočítejte se s tím, že by mohl mít štěňata)
     
  2. Pokud v inzerátu není uvedena chovatelská stanice. Chovatelské stanice dávají do svých pejsků mnoho financí i času a málo, která z nich, si nepřeje být uvedena v inzerátu. Je to konec konců jejich reklama.
     
  3. Pokud adresa místa setkání neodpovídá adrese chovatelské stanice. Chovatelské stanice vychovávají své psy v místě, kde mají svou provozovnu uvedenou, tu lze dohledat jak na jejich webových stránkách, tak na různých kynologických webových stránkách. Pokud tato adresa nesouhlasí, zeptejte se kontaktní osoby na důvod. Jestliže se vám zdá důvod podivný, poohlídněte se jinde.
     
  4. Pokud vám chce kontaktní osoba ukázat štěně na veřejném místě. Tohle se stává jen v případě, pokud vám majitel nechce ukázat skutečné rodiče a v jakém prostředí štěně žije. Od toho dejte ruce pryč.
     
  5. Pokud se vám již z fotografií zdá štěně smutné, špinavé a zanedbané. V tomto případě jde často o množírny, z fotografií můžete poznat štěňata, které nejsou ve správných hygienických a psychických podmínkách a nejraději utekly a to ihned.

Pokud se setkáte s reálným podezřením na množírnu a týrání zvířat neváhejte informovat o této skutečnosti krajskou veterinární správu.

Přejeme vám tu správnou volbu.

Nezapomínejte také, že koupí psa investice nekončí. Je potřeba uhradit jeho následné očkování, očipovat nebo registrovat čip v evidenci psů, zakoupit kvalitní krmivo, pelech, hračky, vodítko, obojek, případně klec, obojek proti parazitům a klíšťatům, šampón, kleště na drápky, hřeben, prostředky na výcvik, případně investovat do socializace nebo samotného výcviku a další.

 

Autor:
Zuzana Šimková



Unikátní psí známka pro Vašeho pejska. Nečekejte až se Váš pejsek zaběhne.

VÍCE O PSÍ ZNÁMCE