Kam na vycházky se psem v období lockdownu?

V době uzavřených obchodů, restaurací, kaváren, hotelů, bazénů i wellness máte jen dvě možnosti na výběr, co s volným časem. Buď zůstat zavření doma anebo provětrat sebe i svého psa anebo rovnou celou rodinu. Pokud volíte aktivní procházku, objevování nových míst tak je dnešní díl právě pro vás. Představím vám několik tipů kudy se vydat a taky kam, co si vzít sebou a jak využít možnosti, které máte.

Na velikosti plemene, fyzické kondici, zdravotním stavu a stáří psa záleží v prvé řadě. Vždy berte ohled na vašeho psa. Trasu můžete zkrátit, obměnit nebo zpříjemnit zábavnou hrou, třeba aportováním, schováváním za stromy, hledáním hračky. Pokud jste se rozhodli vyrazit ven s vaším chlupáčem i přes toto chladné období, můžete využít několik mých rad, které využívám při chystání na výlet. Pokud vyrážíme autem, máme v autě na zadních sedačkách již přichystaný psí pás (permanentně), který připneme k již nasazenému postroji psa (varianty jsou samozřejmě i klece a boxy do kufru na místo pásu). Na zadní sedačky doporučuji zakoupit ochranou nepromokavou deku, nebo takzvaný potah, který chrání sedačku auto. A to nejen pro štěňata nebo pejsky, kterým je v autě nevolno, ale hlavně ji využijete po procházce, kde se váš pes namočí, nebo zašpiní, abyste ušetřili finance za čištění sedaček. Nejlevnější ochranou deku lze zakoupit na lidl-shop.cz a to již kolem 200 Kč, další ochranné deky se prodávají i v obchodě Pepco, ve zverimexech a nebo jsou k dostání na různých e-shopech. Je dobré si vzít s sebou i ručník na utření tlapek od velkého bahna, nebo na vysušení promoklé srsti. V autě je vhodné mít s sebou i zateplený obleček. Promrzlý malíček jej po vydatné procházce určitě ocení. Před každou procházkou máme většinou stejný rituál, na který, když si navyknete, čas chystání se výrazně zkrátí: zkontrolujeme petpas, platnost očkování, nasadíme obojek se známkami (vzteklina, městská známka, kontakty), ověříme registraci čipu, případně registrujeme online (a to pro případ zatoulání psa). A k tomu nachystáme: postroj, dlouhé vodítko (případně stopovačku), ultrazvukovou píšťalku, sáčky na exkrementy, pamlskovník se zásobou pamlsků (případně velké pamlsky nařežeme na malé kousky), hygienické ubrousky, míček a kruhovou hračku vhodnou do vody, antihistaminika (a důležité léky pro psa), pokud pes nemá podsadu tak do zimních dní i zateplenou pláštěnku nebo obleček a na tlapky případně vazelínu, skládací misku na vodu a 1,5 litru vody (ze které pijeme my a naléváme z ní i psovi do misky). A pro nás samozřejmě nepromokavou obuv a vhodné teplé oblečení, které lze pohodlně vyprat v pračce. Většinou přibalíme i rukavice, které nekloužou (když držíte vodítku, telefon aj), šálu a čepici. A pokud půjdete na nová místa, nezapomeňte si nabít baterii v telefonu nebo fotoaparátu, bude se vám hodit, pro zachycení těch kouzelných neopakovatelných momentů (jako když se nám před Vánoci pes rozhodl vykoupat v přehradě, která byla 30 metru od pěší stezky).

Procházku můžete využít i k vlastnímu prospěchu: vyčištění hlavy, seznámení pejska s ostatními kolemjdoucími pejsky, jako socializaci, anebo jako občasný trénink povelů a poslušnosti za pamlsky. Zvláště v rušivém prostředí, plném nových pachů bude poslechnutí pro psa velmi náročné a proto jej prvních 15 minut nechejte v bezpečném prostředí proběhnout (pokud poslechne na zákaz, přivolání), vyvenčit, se psem si pohrajte (třeba aportujte) a až poté začněte s opakováním povelů za odměnu. Můžete se také často potkat s ostatními lidmi venčící pejsky a prohodit společná psí témata, vyměnit rady a zkušenosti. To se nám stává velmi často, zvláště s majiteli u pejsků stejné rasy. A jsme za to moc rádi. Díky tomu si můžeme udělat obrázek, jak je na tom náš pes v různém věkovém období a co se ještě může naučit, nebo v čem se zlepšit. Probíráme všechno možné, nejčastěji věk, váhu, jméno, chovatelskou stanici, naučené povely, zlozvyky, jak jej odstranit a v čem pejsek samozřejmě neposlouchá J

A kam tedy vyrazit?

Zmapujte si pěší trasy ve vzdálenosti do 1,5 hodiny cesty od místa vašeho bydliště. Pokud máte k dispozici automobil, použijte google, a zmapujte si pěší trasy ve vašem okolí. Ke spoustě tras, se dá dojet autem. Z mé zkušenosti mohu potvrdit, že pokud pojedete maximálně 1,5 hodiny od místa bydliště na start vaší trasy, pak se vše dá během dne pěkně stihnout a ještě vám zbyde čas na povinnosti po návratu. My vycházce většinou trávíme 1-3 hodiny podle počasí, délky trasy a toho jak máme zrovna čas. Trasy se dají pěkně naplánovat podle zajímavostí ve vašem okolí. Je dobré si dát za cíl například rozhlednu, místní skálu, řeku, hřiště a jiné. Spoustu pěších cest pěkně ukazuje aplikace mapy.cz, kde jde vidět, odkud se kam dostanete i na turistických trasách.

Mokro, nevlídno, bahno? I přesto se dá vyrazit ven. Doporučujeme odlehlejší cyklotrasy, které vedou lesem anebo jsou vzdálené od měst. Prozkoumat můžete také lesní asfaltové cesty, kde je zákaz vjezdu motorovým vozidlům. (tam nemusíte strach, když vašeho mazlíčka pustíte na volno) Buďte však ostražití pro případné kolemjedoucí cyklisty, nebo cizí pejsky. A pejska v případě potenciálního nebezpečí vždy přivolejte k noze.

Zima. Jakmile přituhne, nabízí se vyrazit za sněhem. Využijte uzavřených vleků a vyrazte do horských oblastí. Mimo víkendy budete mít nerušený klid od ostatních návštěvníků a dětem můžete vzít i boby nebo sáně. Nabídne se vám mnoho tras i v okolí vleků, které jsou často vyznačeny. Pokud je váš pes takový milovník vody, jako ten náš, dejte si pozor na zamrzlé kaluže i rybníky. Pes často nepozná, že jde o led nebo zamrzlou vodu a mohl by se pod ním led prolomit, myslete napřed a zabraňte nebo zakažte psovi na takový led chodit.

Geocaching. Pokud vlastníte chytrý telefon, neváhejte si nainstalovat aplikaci geocaching. Možná někteří z vás ví, že se jedná o mobilní aplikaci na vyhledávání „kešek“, které jsou ukryty na různých místech a umístěny v nepromokavém obale. Principem je hledání a nalezení kešky za pomocí GPS. Kešky poukazují na zajímavá místa a proto velmi doporučuji si aplikaci nainstalovat a podívat se na mapu „kešek“, třeba ve vašem městě nebo okolí. Několik „kešek“ je odkryto zdarma a zbytek se za zaplacení členství (lze koupit i na jeden měsíc) zpřístupní také. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že je to velmi jednoduché, zábavné a dobrodružné a díky „keškám“ jsme se dostali na velmi zajímavá místa ve svém okolí a objevili nová místa, o kterých jsme vůbec netušili. Pro navigování ke kešce potřebujete pouze zaplou GPS na mobilním telefonu J Možná díky tomu budou vaše procházky zajímavější a budete chtít výletovat i častěji. PS: i muže to baví J

Spontánní krátké trasy: Poslední radou, kterou pro vás mám je: zkrátka vyrazte do nejbližšího lesa a choďte po neznámých vyšlapaných cestičkách, uvidíte, kam dojdete a kudy se cesty propojují. Prostě běžte za nosem. A pokud nebudete vědět, kde jste, nebo kudy zpět, stačí zapnout GPS na mobilním telefonu pro bezpečný návrat domů.

Pokud stojíte o konkrétní trasy: mám pro vás na závěr ještě tipy na tyto místa: Pivní stezka v Lužických horách – ačkoliv si za běžného provozu můžete po trase dát několik piv, jistě bude pro vás zajímavá trasa i bez možnosti ochutnávky, anebo si zkrátka vezměte něco s sebou. Dalším tipem jsou: Broumovské stěny, mnoho tras v Křivoklátsku, Krušné hory (např. pozůstatky hradu Krupka). Pokud toužíte po vycházce na naučných trasách, zkuste třeba: Chodníčky v Podbeskydí, Naučná stezka Hvozdná, Žákova hora, lesní stezka Pastviště ve Spáleném poříčí, Račí údolí u Javorníku. Pokud byste chtěli pátrat kudy, kam v konkrétních regionech doporučuji server kampocesku.cz, kde je také hodně tipů odkud čerpám i já.

 



Unikátní psí známka pro Vašeho pejska. Nečekejte až se Váš pejsek zaběhne.

VÍCE O PSÍ ZNÁMCE