Je vhodný pes do bytu? Ano, ale jaký?

Žijete v bytě a přemýšlíte, které plemeno vybrat aby bylo do bytu vhodné? Dnes vám přinesu několik důležitých kritérií a seznam doporučovaných plemen vhodných do bytu, které vám mohou pomoci při rozhodování.

Co vše je důležité zvážit? Především vaše očekávání od živote se psem. Chcete pejska do bytu, „gaučáka“, nenáročného na vycházky, nebo pejska vhodného k volnočasovým aktivitám.  Chcete se s pejskem věnovat některému ze psích sportů? Chodit na túry, jezdit na výlety a dovolené spolu s pejskem? V úvahu berte také, jak velký máte byt. Jestliže pejsek bude mít dostatek vlastního prostoru pro pelíšek, stravu i zábavu pak není zase až tak, co řešit. Důležitou roli hraje také oblast, ve které bydlíte. Máte v okolí zatravněné plochy, kde lze venčit pejska? Kde jej můžete vypustit, aby se proběhl? Máte poblíž louky, les, kde se dá jít na vycházku? Na vycházky se dá jít samozřejmě i do města, ale u středních, velkých a temperamentních plemen brzy pochopíte, že potřebují aktivitu, která spočívá minimálně v delší vycházce s možností vyběhání a to ideálně 2-4x týdně. Což ve městě, mimo ohraničené plochy pro psy mnohdy není možné, obzvlášť ve velkých městech. Pokud se budete chtít věnovat pravidelně některému sportu, pak můžete nahradit tyto vycházky tréninkem, cvičákem i sportem. Nehraje ani tak volba velikosti psa, spíše tak jaké máte celkové možnosti a které plemeno vám sedne vlastnostmi i zaměřením.

Pokud jste pro nenáročnou výchovu zvolili menšího pejska nenáročného na prostor a denní pohybovou zátež, vybrat si můžete třeba z těchto plemen. Každý má však své klady i zápory, jiné vlastnosti, přednosti, povahu, délku srsti:

  • Francouzský buldoček, mops, čivava, jack russel, holandský kachní pes, jezevčík, king charles španěl, nofolský teriér, maltézský pes, bišonek, papillon, pražský krysařík, sheltie, trpaličí pinč, špic, trpasličí pudl, baset, anglický bulldog, jorkšírský teriér, trpasličí pinč, kokršpaněl

Střední plemena s sebou nesou již větší časovou pozornost a čas na výcvik. Střední plemena také více táhnou na vodítku, sní více granulí nebo masa a potřebují větší psychické a fyzické vyžití. Můžete si zvolit třeba mezi těmito:

  • Kolie (dlouhosrstá, krátkosrstá), pudl, doga, německý ohař, retrívr, labrador, portugalský vodní pes, vipet, australský ovčák, border kolie, bígl, australská kelpie, čau čau, český strakatý pes, faraonský chrt, irský teriér, irský setr, německý špic, bulteriér, perský chrt, šarpej, tibetský teriér

Velká plemena doporučujeme spíše do domečku s vlastním pozemkem, ale i přesto se najdou jedinci, kteří mají velké plemena v bytě. Není to ideální, ale když se chce, všechno jde.

Každý pes potřebuje výcvik, výchovu, pozornost i péči, bez ohledu na to jak je velký. Čím inteligentnější pes, tím důslednější výchova a také psychické vyžití. Vyberte si, proto psa podle toho jaký životní styl s pejskem chcete žít. Nikdo nechce žít doma za zavřenými dveřmi sám. I vy se budete muset pejskovi přizpůsobit. Zvažte proto důkladně, zdali je to ve vašich možnostech. V útulku končí mnoho psů od nezodpovědných lidí, buďme lepšími.



Unikátní psí známka pro Vašeho pejska. Nečekejte až se Váš pejsek zaběhne.

VÍCE O PSÍ ZNÁMCE