Jak profesionálně vyfotit psa i mobilním telefonem

Toužíte mít fotografie vašeho pejska jako od fotografů, ale nemůžete si jej nyní dovolit zaplatit? Nevadí. Dnes vám poradím tipy, jak vyfotit svého mazlíčka i mobilním telefonem tak, abyste si fotografie mohli vystavit na instagram, facebook nebo třeba nechat zarámovat do pokoje.

Představa

Základním stavebním kamenem je představa, jak by Vaše fotografie měla vypadat. Chcete psa v určitých pózách, nebo přirozeně? Chcete, aby na fotografiích bylo znázorněno, čemu se pejsek věnuje, nebo chcete, aby byly vidět jeho nejoblíbenější hračky, nebo pejskovy srandovní kousky a výrazy? To vše si ujasněte.

Prostředí

Jakmile jste si určili, že chcete fotografie například psa s jeho hračkou v jeho přirozených pozicích, podívejte se po zajímavém terénu. Je ve vašem okolí pěkné nerušené a bezpečné místo? Může jít o malý potůček v lese, hromadu klád na okraji lesa, květinovou louku, makové pole, nebo velkou louku s otevřeným prostorem. Cokoliv vás zaujme, může být tou nejlepší lokací pro vaše focení.

Čas focení a počasí

Jinak bude vypadat fotografie za šera, jinak za slunečna. Jinak bude fotografie působit ráno, jinak dopoledne a jinak v pozdním odpoledne. Pokud si můžete vybrat, zvolte si jasno až polojasno a čas buď ráno, nebo pozdě odpoledne až k večeru, sluníčko tehdy bývá mírné a příjemné i do fotografií a zároveň vám poskytne dostatek světla. Důležitou roli hraje také roční období: na jaře přizpůsobte lokaci spíše rozkvetlým květinám, na podzim zbarvenému listí a lesům a během léta můžete experimentovat s prostředím i barvičkami. Pokud se odvážíte fotit i v zimě pokuste se vybrat den, kdy bude dostatek světla, abyste neměli zašedlé fotografie.

Příprava

To nejdůležitější čemu byste měli věnovat je příprava. Jinak budete přistupovat ke štěňátku, jinak ke sportovnímu plemeni, jinak ke stařečkovi. S sebou na pomoc si vezměte někoho z rodiny, nebo kamaráda, aby vám pomohl asistovat. Asistenta využijete zejména na upoutání pozornosti pejska, jeho odměňování pamlskem a pomoc s rekvizitami (asistent může umísťovat květinu před objektiv, rozhazovat listí nad pejskem, nebo mu aportovat míček do záběru). Pokud budete fotit na neznámém místě, nechejte pejska si místo očuchat a prozkoumat jej. Před focením se pokuste pejska alespoň trochu unavit, ať už běháním nebo aportováním, aby byl u focení více v klidu, ale zároveň nebyl úplně vyřízený. S sebou si vezměte telefon s plnou baterií, hračky pro pejska, rekvizity co chcete použít (dopředu si najděte květiny, listy, klacky, cokoliv se vám bude hodit), pamlsky pro pejska a dost trpělivosti. V prostředí kde chcete fotit, si vytipujte určité místa, které jsou pro vás něčím zajímavé i detaily (pařez, potok, kytka, stéblo, dřevo, strom cokoliv). Místa by měly být ve stínu, ale mohou být i na slunci.

Zásady

Pokud se vám focení nepovede napoprvé, vůbec nevadí. Důležitá je trpělivost. Prvních 10-15 minut fotografování nechejte na vyzkoušení a nic neočekávejte. Poté již buďte trpěliví a pokoušejte se zachytit tu nejlepší momentku. Samozřejmě je důležité mít určité znalosti z fotografování, ale pro toto focení, vám bude stačit pokus omyl a velká trpělivost. Držte se vždy zásad, aby fotografie byla kvalitní, ostrá a nerozmazaná. Pokud nefotíte pouze portrét (hlavu psa) tak, dbejte na to, aby na fotce byl pes celý a okolo něj nebo za psem bylo něco zajímavého. Dobré je fotit tak, aby světlo (slunce) prosvítalo skrz (stromy, keř, květiny) za psem – toto vytvoří zajímavou kresbu a nebudete fotit napřímo do slunce. Slunce můžete využít také zprava nebo zleva, ale ideální je mít psa ve stínu, nikoliv však v úplné tmě. Snažte se fotit vždy v úrovni psích očí a zaujmout psí pohled. Pokud se pes dívá na stranu, mějte na paměti, že na straně, kudy se pes dívá, by na fotografii mělo zůstat největší „prázdné místo“, neboli okolí, oproti tomu na druhé straně jeho hlavy nejmenší.

Focení

Pokud jste se například rozhodli fotit podzimní fotografii v přírodním stylu s rekvizitami čistě přírodními (klacek, zbarvené listí) na okraji lesa, ukáži vám na příkladu jak postupovat: Počkejte si na slunný den a zbarvený den v odpoledních, nebo ranních hodinách. Fotit můžete na lesní cestičce kde je kolem les a vzadu prosvítá slunce. Psa umístěte před vás a poproste asistenta, aby mu dával za odměny povely, například: sedni, lehni, pac a pejska průběžně odměňoval pamlsky. Proto, aby se pes díval do objektivu, je nutné, aby asistent nebyl moc vysoko a ani moc daleko do objektivu, ale zároveň nezasahoval do foceného prostoru. Před psa můžete umístit klacek – pejsek si může s klackem hrát, může jej okusovat, ale měl by zůstat v jedné pozici a to buď v sedě, nebo v leže. Pro začátek vám to usnadní práci. Jakmile je pejsek v klidu a zaujatý klackem můžete začít fotit. Stoupněte si, klekněte, nebo sedněte si do úrovně psích očí a poproste asistenta, aby nad psa začal zboku házet barevné listí. Dbejte ale na to aby asistent nebyl v záběru a zároveň, aby bylo nejvíce volného místa na fotografii právě tam, kudy se pes divá. Výsledná foto tedy vypadá takto: fotografie na šířku, s ležícím pejskem okusující klacek, na kterého padá listí na které se divá. A v zadu prosvítá sluníčko lesem. Jakmile budete spokojeni s fotografií, vyzkoušejte různé styly, tipy, kreativitě se meze nekladou. Můžete motivovat pejska pískací hračkou, nebo mu házet aport do záběru, prostě cokoliv. Pokud máte v telefonu režim portrét, který fotí s rozmazaným pozadím, určitě jej vyzkoušejte, dodá fotografiím ten správný šmrnc. Jen pozor kde ostříte.

Úprava

Vyfocením to ale nekončí. Doma si fotografie otevřete v PC a použijte běžné grafické programy jako Zoner nebo jiné, kde prosvětlíte stíny, oživíte barvy, nebo podtrhnete kontrast. S úpravami to nepřehánějte, ale pokud se vám líbí i filtry udělejte si kopie fotografií a klidně je vyzkoušejte

Popisek

Jakmile budete fotografie publikovat na sociální sítě, nezapomeňte k nim přidat krátký, ale zajímavý popisek na upoutání pozornosti.

Hodně štěstí ve focení.

Mgr. Zuzana Šimková



Unikátní psí známka pro Vašeho pejska. Nečekejte až se Váš pejsek zaběhne.

VÍCE O PSÍ ZNÁMCE