Jak cestovat se psem?

Blíží se svátky, volno, víkend, nebo dovolená a přemýšlíte, jak čas využijete? Ale díky domácímu mazlíčkovi jste tak trochu omezeni? Možná ano, ale ne úplně, existuje mnoho variant, jak můžete cestovat s pejskem v České republice i zahraničí. Nejdůležitější je vědět kam + zjistit si, jaké máte možnosti.

Cestovat můžete různými prostředky. Pokud cestujete autem, zvažte nákup přepravky, nebo boxu/klece kterou umístíte a zabezpečíte v kufru auta. Mějte na paměti, že pejsek i tak potřebuje k dispozici vodu a také se vyvenčit, nezapomeňte proto na přestávky. Pokud je pejsek maličký, nebo jde o štěňátko, připadá v úvahu zakoupení postroje (nikoliv obojku!) a k tomu cestovního pásu. Ten na jednom konci připnete k postroji a na druhé zapnete přímo do pásu. Pes nesmí ohrožovat řidiče při jízdě, ale především jde o jeho bezpečnost. Vyzkoušejte proto před cestou kam až pes dosáhne s pásem a zdali neseskočí ze sedačky, abyste i při prudším zabrzdění měli jistotu, že se pejskovi nic nestane. Jako tip doporučujeme dát pod pejska deku a to zejména pokud jde o chlupáče a taky při případné nehodě nebudete mít znečištěné celé auto. Pejskovi dejte poblíž hračku na kousání, jakmile se bude nudit, bude menší pravděpodobnost, že vám pokouše sedáky a okolní pásy. Samozřejmostí je cestování psa pouze na zadních sedadlech.

V případě, že volíte cestu vlakem, doporučujeme, abyste si přečetli podmínky jednotlivých provozovatelů vlaku. Každý vlak má podmínky jiné. České dráhy umožňují mít psa na vodítku, soukromí dopravci v přepravkách za určitých podmínek a do některých vlaků se psem nemůžete vůbec. Zjistěte si proto vždy dopředu, kterými vlaky pojedete. U zahraničních vlaků mohou být pravidla a podmínky také individuální. Často musí mít pes i náhubek a za převoz psa zaplatíte malý poplatek.  I v Českém vlaku nemůže pes do první třídy nebo lůžkového vozu, dětského nebo tichého oddělení. Tudíž cestovatelům vlakem zbývá pouze druhá třída. Pokud pes není v přepravce, nesmí sedět na sedačce, a bránit místo dalším cestujícím, musí být v klidu a mít po celou dobu nasazený náhubek a vodítko.

Pokud zvažujete cestování autobusem, nejspíš budete zklamáni. Velmi mnoho dálkových autobusů mají převoz psů zakázán. A když narazíte na autobus, který má psa povolen, budete se modlit, aby před vámi nebyl žádný jiný pes dříve, neboť maximum povolených psů je jeden pes na autobus.

U letadla platí individuální podmínky jednotlivých společností. Pes je limitován váhou a počet psů, kteří mohou cestovat na palubě, nebo v klecích je také omezen. Pokud si lebedíte v nákupu low-cost letenek, palubní vstupenka za psa za jednu jízdu vás rozhodně levně nevyjde a celou levnou dovolenou prodraží.

V České republice je cestování trolejbusem, metrem či tramvají také individuální. Záleží na daném městě, ve kterém dopravu využíváte. V Pražském metru můžete psa mít na krátkém vodítku s náhubkem, nebo v přepravní kleci. Cestující s jízdním dokladem po Praze ocení přepravu zdarma za psa a ti ostatní si budou muset zaplatit za jednotlivé jízdy 16 Kč.

Na cesty doporučujeme s sebou vždy nosit očkovací průkaz nebo pet pas, náhubek, vodítko, pití a misku pro psa, pamlsky a jídlo na celou dobu. Psovi ideálně pořiďte známku s kontaktními údaji nebo QR kodem. Pokud je pes již očipovaný, zkontrolujte, zdali je zapsán do evidence psů – registru aby byl dohledatelný, a to zejména pro případ, že by se pes zatoulal a dostal se do útulku, kde jej mohou ihned identifikovat. To oceníte také i při cestách za hranice.

V případě cest do zahraničí se psy, je vstup do zemí povolen vždy s individuálními podmínkami. V okolních státech platí základní pravidla: vstup je umožněn psům od 3 měsíců a to 21 dní po prvním očkování vztekliny, pes musí být odčerven, musí být očipován a maximálně je možné s sebou vzít 5 psů.  Záleží také na plemeni. V některých státech jsou některá bojová plemena zakázána a tam kde jsou povolena je často podmínkou mít psa na krátkém vodítku s náhubkem.

V některých zemí jsou doporučována i speciální očkování, nebo odčervení například proti srdečním červům. Vhod by vám mohlo přijít i pojištění pro mazlíčka, které se vztahuje na úrazy, veterinární zákroky a často obsahuje i odpovědnost za škody způsobené psem.

Teď už zbývá jen si vybrat tu pravou variantu, která je pro vás ideální a vyrazit na cesty. V dalším díle vám přineseme tipy na konkrétní výlety a dovolené po České republice, které můžete využít třeba i během letních měsíců.

Autor:
Zuzana Šimková



Unikátní psí známka pro Vašeho pejska. Nečekejte až se Váš pejsek zaběhne.

VÍCE O PSÍ ZNÁMCE