Italský chrtík

Italský chrtík je obzvláště oblíbený mezi milovníky společenských plemen psů pro svou milou a veselou povahu. Toto malé, ale elegantní a noblesní plemeno je vysoce oddané svému majiteli a vyhledává jeho blízkost na každém kroku. Kvůli svému instinktu pro štvaní zvěře by neměl být puštěn na volno ve volné přírodě, neboť může dosáhnout rychlosti až 40 km/h.

PŮVOD: Egypt, Itálie
VELIKOST: 33 – 38 cm
HMOTNOST: 3,6 – 5 kg
VĚK: 12 až 15 let

 

Původ

Italský chrtík pochází z miniaturních chrtech severní Afriky a byl tradičně chován příslušníky královských a šlechtických rodů. Významným milovníkem těchto psů byl například Bedřich Veliký, který jich měl na svém dvoru až padesát. V 19. století se plemeno stalo velmi populárním.

 

Popis

Má kvadratické tělo, podlouhlou hlavu s plochou lebkou a černou nosní houbou. Jeho tlamka je špičatá, oči velké a výrazné. Uši má malé a složené, nesené dozadu. Trup je svalnatý s rovným hřbetem, štíhlým hrudníkem a nízko nasazeným tenkým ocasem.

 

Povaha

Je to společenský pes, který miluje přítomnost lidí, obzvláště svého majitele. Vůči cizím lidem a psům může být rezervovaný nebo dokonce útočný, ale v rodinném kruhu je velmi přátelský a rád se zapojuje do dětských her. Přestože je malý, vyžaduje pečlivou výchovu a poslušnost, které se dosahuje trpělivostí a laskavým přístupem.

 

Péče

Italský chrtík je vhodný k bytovému chovu díky své krátké srsti a potřebě tepla. Nenávidí vlhké počasí a jeho srst nepotřebuje speciální péči. Potřebuje dostatek pohybu, ideálně v podobě alespoň hodinové denní procházky, kde si může užít běhání, přestože by neměl být puštěn na volno kvůli svému loveckému pudu.

 



Unikátní psí známka pro Vašeho pejska. Nečekejte až se Váš pejsek zaběhne.

VÍCE O PSÍ ZNÁMCE