Chceme si pořídit psa, ale zvládneme to? Aneb, co vše byste měli vědět před pořízením psa. (část 1)

Křečci, rybičky, nebo želvičky již domácností prošli a nyní přemýšlíte o čtyřnohém společníkovi, který vás bude zbožňovat v jakékoliv náladě? Skvělé, ale je to také větší zodpovědnost. Proto, než si pejska pořídíte, měli byste se obeznámit se všemi okolnostmi, aby vás jen tak něco nezaskočilo.

1. Pes není rybička.

Pořízením psího společníka získáváte dalšího člena v domácnosti. Pejska nedáte do akvária, aby se na Vás celý den jen díval a usmíval, nevyndáte z něj baterky, když nebudete mít čas, ani jej nevypnete ovladačem, když vás bude bolet hlava. Pes je přítel, milující člen rodiny, který se stane prioritou ve vašem životě a nenechá vás sedět na gauči. Jste na to připraveni?

 

2. Výhody? Chcete je všechny?

Pořízením pejska získáte mnohé výhody, kdo by o nich také nesnil. Čtyřnohý zvířecí společník vám bude dělat nejen ozdobu, ale jistě vás potěší i na duši. Psi jsou velmi vnímaví tvorečkové a dokáží rozpoznat veškeré emoce. Můžete se proto spolehnout, že v momentech smutku, nebo rozčilení budou těmi, kteří si opřou svou hlavu o vaše rameno a budou s vámi soucítit i tehdy, když vám nikdo jiný nebude rozumět. Nikdy vás nenechají jen tak ležet, pokud zrovna nebudou ležet s vámi a zabírat většinu gauče, nebo postele. V opačném případě vás donutí si procvičovat svaly na rukou neustálým aportováním, soupeřením o hračku, nebo uklízením věci, které pes doma objeví. A jakmile se vám bude chtít nejméně, půjdete si procvičit dolní končetiny ať už venčením, nebo aktivitou, abyste psa unavili. Často však hlavně sami sebe.

Pes vám však dá hodně nových podnětů na úplně novou aktivitu. Ať už jde učení nových triků a povelů nebo o tanec nebo sport. Mnoho z vás si jistě nedokáže představit, že by svého psa zapojili do fotbalu, ale je spousta běžných aktivit, do kterých se váš pejsek rád zapojí včetně túry nebo koupání. A pokud budete chtít zkusit něco nového, můžete hrát se psem frisbee (aportování s létajícím talířem), vyzkoušet dogdancing, třeba podle youtube videí, naučit psa rozeznávat pachy, zkusit agility (překování překážek) a mnoho dalších.


 

3. Proč si jej chcete pořídit?

I když už jste se pevně rozhodli, že si pejska pořídíte a vše s ním sdílet chcete, položte si upřímnou otázku: Proč si jej chcete opravdu pořídit? Nebojte se odpovědět popravdě a vyjmenujte si vše, co vás napadne. Chcete jej jako hlídače, mazlíčka na gauč, ostrahu domu, nudíte se, bude to výplň času, chcete jej místo partnera, chcete změnu, nový podnět do života, nebo snad pro děti, aby se naučily zodpovědnosti? A až poté si prosím vyberte plemeno, které vlastnosti odpovídá vašim požadavkům, které má povahu, rysy i velikost splňující vaše očekávání.

 

4. Výběr psa, náročnost.

Pokud již máte jasno nebo se alespoň rozhodujete mezi 2-3 plemeny, prostudujte si o nich více. Zjistěte, jakou mají povahu, jaké mají návyky, zlozvyky, co vše potřebují k výchově, pokud jsou moc akční a potřebují dostatek aktivit. Popřemýšlejte, jestli na to máte časový prostor. Zjistěte si i váhu a velikost u dospělého psa, pokud jej chcete pořídit k menším dětem, nemuseli by jej utáhnout, ale zase by třeba mohli děti vozit na saních. Velikost i váha bude také rozhodujícím faktorem k množství stravy a tudíž i financím. Zjistěte si, na co pejsci nejčastěji trpí, abyste poté jejich případné problémy rozpoznali včas. A v neposlední řadě, kolik takové plemeno stojí.

 

5. Štěně nebo dospělý? Fenka nebo pes?

Jste připraveni na výchovu štěněte, které se musí naučit vše od začátku? Od nekousání vašich věcí, přes čůrání venku, základní povely, principy chodu domácnosti. A na to vše si budete muset udělat čas několik měsíců po několik hodin denně. Vlastně po celý pejskův život, ale hlavně v prvním roce až dvou. Budete chtít se štěnětem snášet jeho kňouravé a bolestné období růstu nových zoubků, nebo jeho chvíli šílenou povahu v pubertě? Kdy nebude chtít ani poslouchat? Nebo si chcete raději pořídit již staršího psa, který tohle vše má za sebou? Fenku nebo psa? Je to věc osobní volby, každé pohlaví má to své. Pejsci očůrávájí sloupky, popelnice i záhonky, fenky zase značkují, je potřeba dbát zvýšené hygieny u hárání a také zvýšené opatrnosti před psy v tomto období. Volba je čistě individuální a je na vás.

 

6. Dejte si na čas.

Pokud máte jasno, dejte si na čas s výběrem. Jistě sníte o pejskovi, máte načteno, co plemeno dělá i jak vypadá, včetně představ, jak vedle vás spí, jak jej venčíte a už už byste si jej chtěli pořídit vedle sebe. Výběr ale není radno uspíšit. Doporučujeme, abyste si dali záležet a nákup neuspíšili. Jde přeci jen o volbu, která s vámi bude trávit dalších 12-18 let.


 

7. Kde vybírat.  

Pokud jste se rozhodli pro štěně a konkrétní plemeno doporučujeme si vyhledat facebookové stránky plemene. Dozvíte se nejen, jaké mají zkušenosti chovatelé, ale můžete se i zeptat na dotazy, které vám mohou zodpovědět z vlastních zkušeností. Mnoho plemen má také webové stránky s přehledem chovatelských stanic. Proč je vhodné si vybrat psa s PP (průkazem původu) z chovné stanice? Na to vám hned odpovíme: znáte rodiče a předky štěněte, povahové rysy rodičů, znáte veškeré genetické testy (vyloučení některých genetických onemocnění), znáte, pro co jsou předci předurčení, co je bavilo, k čemu byli vychování a v neposlední řadě dostanete veškeré rady od chovatele. Psi vypadají tak jak opravdu jejich plemeno vypadat má, ať už velikostí, nebo zbarvením.

Finanční náklady na pořízení psa z chovné stanice jsou vyšší, ale kromě nich to má jen samé výhody. Většina chovatelských stanic má dostupné webové stránky, ze kterých zjistíte plánované vrhy, uchovněné psy, či narozené štěňata. Chovnou stanici poté doporučujeme zkontaktovat a v případě zájmu se přijet na rodiče i štěňata podívat. Pokud se i přesto rozhodujete o pořízení psa bez průkazu původu, což opravdu nedoporučujeme, neboť tím můžete podpořit i množírny, riskujete mimo jiné i všechny možné překvapení: pes v dospělosti nemusí vypadat dle vašich představ, může se jednat o křížence, směsi, nestandartní vzhled, kromě nízké ceny vás můžou překvapit i různá onemocnění, neboť informaci o genetických testech nedostanete. Taktéž povaha, zlozvyky, váha, nebo velikost se může lišit od vaší představy čistokrevného plemene.

Co se týče dospělého psa, zde si můžete vybrat víceméně mezi 2 možnostmi. Buď psa z útulku, který může být jak nevychovaný, vychovaný nebo stále vychovatelný. Rozhodně tím pomůžete získat dobré duši nový domov, druhou šanci a uděláte i dobrý skutek. Druhou možností je vzít si psa z chovné stanice, který je již dospělý a vychovaný. Ke všemu potřebné dokumenty a od chovatele zjistíte jak povahu, tak zlozvyky, psa si můžete dovézt i z chovné stanice ze zahraničí. Za dospělého vychovaného psa se však platí až dvojnásobek ceny co za štěně. Důvodem vyšší ceny je, že je pes již pře zubený, po pubertě a vychovaný k čistotě a k minimálně základním běžným povelům pro život s člověkem.


 

8. Finance

Finance jsou také dost zásadním bodem. Pořizovací cena psa s PP z chovné stanice je často vysoká, ale opodstatněná. Kromě toho je potřeba přičíst i náklady na cesty za seznámení se s chovatelskou stanicí, rodičemi štěňat i štěňaty před samotným odběrem. Do dalších finančních bodů je potřeba přičíst kvalitní pelíšek, misky, kvalitní granule nebo stravu, na které bude štěně zvyklé, hračky, obojek, vodítko postrojek.

Nezapomeňte ale ani na kvalitní očipování, které je od 1. 1. 2020 povinné. Pro nově narozené štěňata je povinnost nechat psa očipovat do půl roku věku. Očipovaní provádí veterinář a stojí od 120kč od 450 kč podle typu čipu. Poté doporučujeme psa zaregistrovat do centrální evidence psů: https://www.evidencepsu.cz/ , kde za 199 Kč psa přihlásíte a bude k nalezení veřejně. Pokud by se váš čtyřnohý miláček ztratil, díky evidenci se k vám dostane snáz. Během prvního půl roku se pejsci nechají také odčervovat a očkovat proti vzteklině. Další očkování jsou dobrovolná a na zvážení majitele. Výhodné je mít také peníze odloženy pro případ, že by vás miláček měl úraz nebo onemocněl.


 

9. Jak vybírat.

Jak vybrat v chovatelské stanici? U chovatele si zjistěte detaily o štěňatech, řekne vám nejvíce o konkrétních jednotlivcích a poté si vybírejte intuitivně, ale i rozumně. Již povaha je u štěňat viditelná. Některá jsou tišší, bázlivější, jiná aktivnější, raubíři, neposedové. Vzpomeňte si proto jaké je vaše představa a jakého pejska chcete pro život. Váš instinkt vám ale jistě poradí nejlépe.


 

10. Vybrali jsme a co dál?

To se dozvíte v druhém dílu.

 

Autor:
Zuzana Šimková



Unikátní psí známka pro Vašeho pejska. Nečekejte až se Váš pejsek zaběhne.

VÍCE O PSÍ ZNÁMCE