Čas nezastavíte aneb jak správně pečovat o starého pejska?

Nevíte jak správně pečovat o starého pejska. Poradíme vám pár užitečných rad a tipů.

Jednou to přijde. Z vašeho pejska se stane pes senior, který bude mít specifické potřeby a nároky. Vzpomínáte si, když byl ještě štěňátko? Potřeby se mění v každém věku a je potřeba na to brát ohled. Na co se tedy máte připravit?

Jak určit míru stáří psa a co bude jinak

O psovi uvažujeme jako o stárnoucím a starém zhruba od 7 let u psů středních a větších plemen a od 9 let u psů malých plemen. Psi velkých a obřích plemen stárnou ještě o něco dříve. Co je potřeba hlídat, změnit a co vás jako majitele čeká? Pes se pozvolna bude stávat pomalejším, nezvládne již takovou fyzickou zátěž, zpomalí se mu trávení, zhorší se mu smyslové vnímání a mohou se objevit choroby typické pro vyšší věk.

Pohybový aparát

Kloubní aparát psa již nemusí fungovat jako dříve, slábnou svaly a v těle se ukládá více tuku. Je zapotřebí poskytnout psovi přiměřený a především pravidelný pohyb a tím mu udržovat fyzickou kondici. Pokud se po procházce pes jeví unavený nebo například kulhá, příště ji o něco zkraťte. Je vhodný čas zařadit do stravy psa potravní doplňky – kloubní výživu s glukosaminem, chondroitinem, kyselinou hyaluronovou a kolagenem, případně MSM jako složkou proti bolesti.

Trávicí systém

Stárnutí určitě uvidíte na stavu chrupu vašeho psa. Na zubech se ukládá zubní plak a kámen, může se přidružit zánět dásní i vypadávání zubů. O zuby je nezbytné se starat, určitě je nechce vyšetřit veterinářem, který vám doporučí vhodnou péči – čištění zubů v domácím prostředí, potravní doplňky, případně bude nezbytné provést odstranění zubního kamene ultrazvukem na veterině. Psovi se zpomaluje metabolismus. Je vhodné změnit krmivo na takové, které je určeno pro seniory – je dobře stravitelné, obsahuje méně energie, kvalitní bílkoviny a tuky. Ujistěte se, že se mu dobře tráví a vylučuje. Zabraňte tomu, aby pes tloustnul a přizpůsobte tomu denní krmnou dávku. Může být vhodnější krmit psa vícekrát za den menší dávkou, bude se mu tak lépe trávit.

Kardiovaskulární systém

Zbystřete, pokud se pes více zadýchává, kašle, chroptí, dýchá zrychleně nebo s větším úsilím. Vyšetření u veterináře může odhalit srdeční nebo respirační onemocnění, z nichž mnoho se dá velmi účinně léčit.

Nervový systém a smysly

Starší pes může postupně hůře vidět a slyšet. Ohrožuje to i jeho bezpečnost, nezapomeňte ho tedy mít při pohybu venku skutečně pod dozorem, nemusí slyšet nebo vidět nejen blížící se nebezpečí, ale ani vás. Zhoršovat se může i paměť a schopnost orientace, pes již nebude reagovat na některé vaše povely, nezvládne se přizpůsobit nové situaci. Buďte trpěliví, ale nerezignujte na hru a výcvik, stimulace nervové soustavy je velmi účinným bojem proti stárnutí. Jako vhodný potravní doplněk zvolte Omega nenasycené mastné kyseliny 3 a 6, které mají blahodárný efekt i na klouby, srst a metabolismus. 

Kdy jít na prohlídku?

Starší zvíře si zaslouží pravidelnou preventivní prohlídku u veterináře minimálně jednou ročně. Kromě důkladného klinického vyšetření a rozhovoru s majitelem zaměřeného na změny související s věkem a rizika vzniku některých nemocí, je vhodné provést vyšetření krve a moči a případně sono břicha nebo rentgen hrudníku. Veterináře také navštivte kdykoliv se stav vašeho psa rychle změní – pes začne méně žrát, méně nebo více pít, je apatický, kňučí, ztrácí rovnováhu a mnohé další symptomy. Některá onemocnění jsou sice chronická, ale projeví se až po překonání určité hranice. Čím dříve se odhalí, tím větší je šance na úspěšnou léčbu.

Nebojte se stárnutí, které u psů zkrátka přichází rychleji než u lidí. Nechte psa hodně odpočívat, přizpůsobte mu prostředí a program a užijte si s ním ještě spoustu báječných chvil.

 

ZDROJ: https://www.radaveterinare.cz



Unikátní psí známka pro Vašeho pejska. Nečekejte až se Váš pejsek zaběhne.

VÍCE O PSÍ ZNÁMCE