Bostonský teriér

Když může bostonský teriér působit bojovným dojmem, ve skutečnosti to je milý, hravý, laskavý a společenský pes, který miluje přítomnost své rodiny.

PŮVOD: USA
VELIKOST: 38-43 cm
HMOTNOST: 4,5-11 kg
VĚK: 13 až 15 let

 

Historie

Bostonský teriér je rodilý Američan. Je výsledkem křížení anglického buldoka a bílého anglického teriéra. Později byla přidána i krev francouzského buldočka. Původním záměrem chovatelů bylo vyšlechtit vhodného psa pro tehdy velmi oblíbené psí zápasy a výsledkem byla nová psí rasa. Paradoxem je, že jako bojovník nebyl bostonský teriér příliš úspěšný a postupem času byl nahrazen mnohem úspěšnějším stafordšírským bulteriérem. Zpočátku nemělo plemeno jasný název a psi byli označováni různými jmény. Používalo se označení jako americký teriér nebo bostonský buldok, název bostonský teriér byl ustálen až v roce 1891. O dva roky později bylo plemeno oficiálně uznáno americkou organizací AKC.

 

Popis

Bostonský teriér je malý, svalnatý pes. Má krátkou srst, barva může být černá nebo žíhaná s výraznou bílou kresbou. Tělo má krátký ráz s mírně zakulacenou zádí. Ocas je nasazený nízko a může být buď rovný nebo šroubovitý. Nohy jsou spíše rovné, jemné, ale viditelně osvalené. Hlava je krátká a široká, s plochým temenem. Malé, vzpřímené uši jsou nasazeny na hraně lebky. Oči aktivní jsou velké, kulaté a jsou umístěny daleko od sebe.

 

Povaha

Bostonský teriér je přátelský pes, oddaný svému pánovi. V interiéru se chová klidně a vychovaně, ale pokud se mu naskytne příležitost je drzý a hravý. Bostonský teriér zbytečně neštěká. Někdy bývá tvrdohlavý, ale jinak je to velmi inteligentní pes a rychle se naučí novým povelům.

 

Zdraví

Bostonský teriér je citlivý na průvan a nemá rád horko - díky krátkému čumáku mívá v teplých měsících problémy s dýcháním. K nejčastějším onemocněním, která se u něj vyskytují, patří šedý zákal, luxace pately, hluchota, alergie, nádory nebo reverzní kýchání. Protože má bostonský teriér velkou hlavu, bývají časté problémy při porodech a běžně bývá potřeba císařský řez.

 

Tip

Bostonský teriér je nenasytný a mívá sklony k přežírání. Je proto nutné dodržovat denní krmnou dávku a nepřehánět to s pamlsky. Bostonský teriér je vhodným společníkem i pro starší lidi a seniory.



Unikátní psí známka pro Vašeho pejska. Nečekejte až se Váš pejsek zaběhne.

VÍCE O PSÍ ZNÁMCE