Anglický buldok

Anglický buldok dávno opustil svou „krvavou“ minulost bojového psa. Dnes je to láskyplný, klidný a vyrovnaný pes, který miluje
lidskou společnost.

PŮVOD: Anglie
VELIKOST: 31-40 cm
HMOTNOST: 18-25 kg
VĚK: 8 až 10 let

k dětem ●●○○○do bytu ●●●●○aktivní ●○○○○snadno ovladatelný ●●○○○

 

Historie

Jméno plemene naznačuje, že buldoci byli vyšlechtěni k zápasům s býky, které byly oblíbeným divadlem od 13. století až do roku 1835, kdy byly zakázány. Tehdejší buldoci proto byli agresivní, silní a neústupní psi. Teprve později byli přešlechtěni v mírné, roztomilé a laskavé psy, jakými jsou do dnes.

 

Výchova

Výcvik buldoka je trochu tvrdý oříšek, protože buldok nepatří k nejbystřejším studentům, a navíc bývá hodně tvrdohlavý. Jednou naučené povely si však velmi dobře pamatuje. Nejlepších výsledků při výcviku dosáhnete klidem, trpělivostí a vedením výcviku za pomocí pozitivní motivace, pochval a odměn. Přestože buldok nemá ve zvyku zbytečně štěkat, je to poměrně dobrý hlídač, který budí respekt už jen svým vzhledem.

 

Zdraví

Anglický buldok mívá sklony k mnoha zdravotním komplikacím a rozhodně nepatří mezi dlouhověká plemena. Velmi časté jsou nemoci srdce, dále problémy s dýcháním, nemoci očí a ušní infekce, brachycephalický syndrom, kožní alergie, rakovina, dysplazie kyčelního kloubu nebo luxace pately. Většina buldoků má problémy s reprodukcí a naprostá většina porodů je prováděna císařským řezem. Anglický buldok je velmi citlivý na teplo. Kvůli krátkému čenichu má problémy s termoregulací organismu a je velmi náchylný k přehřátí. Anglický buldok je typicky domácí pes. Nejraději tráví čas poleháváním v pelíšku.

 

Krmení

Anglický buldok je vášnivý jedlík a má přirozené sklony k přejídání. Zájmem každého chovatele by proto mělo být správné dávkování krmiva, aby nedocházelo k překrmování psa, které by vedlo k obezitě a ke vzniku z ní vyplývajících zdravotních problémů. Krmná dávka by měla být rozdělena do více denních jídel. Pokud na klasických granulích přibírá, zvolte variantu ,,light".

 

 

 



Unikátní psí známka pro Vašeho pejska. Nečekejte až se Váš pejsek zaběhne.

VÍCE O PSÍ ZNÁMCE