10 zásad ke správnému výcviku psa

Ať už máte štěně, nebo chcete staršího psa naučit poslušnosti, existují zásady, které by měl každý znát ještě před samotným výcvikem. Jejich dodržování zefektivní výcvik a zvýší pravděpodobnost úspěšnosti.

  1. Čas – U výcviku štěněte se doporučuje trénovat několikrát denně po 3-10 minutách. Poté malé štěně neudrží pozornost. Není potřeba k výcviku nosit stopky, každé štěně je individuální a proto je důležité brát ohled na jeho (ne)zájem o výcvik. Jestliže štěně projevuje známky hraní, lze libovolně přejít ke hře a k výcviku se vrátit, až se štěně vydovádí. Nikdy štěně nenuťte ani nepřetěžujte. Dospělého psa lze trénovat i déle, záleží na formě výcviku a obtížnosti úkolů. Delší trénink však potřebuje větší motivaci a odměny.
     
  2. Motivace – Motivací se rozumí vše, co pes požaduje za přínosné, zajímavé a prospěšné aby splnil „úkol“. Motivace může být velká slovní pochvala, projevená radost gesty obličejem i tělem, pozitivní radost, kterou pes cítí od majitele. Motivací je také odměna ve formě jídla, nebo pocit, že jde o zábavnou hru, nebo také, že po splnění úkolu následuje zábavná hra. Po každém splněném úkolu následuje motivace, která psovi dodá pocit, že dělá věci správně a má z nich přínos. A poté si je lépe zapamatuje a bude je chtít i opakovat.
     
  3. Odměny – Odměna bývá ve formě jídla a je několikastupňová. Pro těžší úkoly a povely je dobré dávat psovi pamlsek, který je pro něj nejvzácnější – například sušené maso. Naopak pro opakování povelů, které pejsek již umí, použijte například jídlo, které pes běžně dostává. Ať už jde o vařené, syrové maso nebo granule, vyzkoušejte vynechání jednoho jídla denně a v obvyklý čas nedávejte psovi jídlo z misky. Naopak si jej vezměte do rukou a dávejte psovi povely, které budete odměňovat jeho běžnou stravou, namísto pamlsků. Tímto se dá vyřešit několik věcí zároveň – pro psa se stanete důležitým, neboť jídlo nepřichází samo ale až s vámi, dostává jej jako odměnu, trénujete a opakujete výcvik a posilujete důvěru se psem.
     
  4. Pozornost a načasování – Vědět, kdy je ten správný čas na výcvik je oříšek, jakmile ale štěně začne mít pravidelný denní rytmus, dokážete lépe odhadnout, kdy je ta pravá chvíle. Štěňata mají většinou nejvíce energie po spaní, jakmile se vyvenčí a nají. Udržet však pozornost pokud si štěně chce hrát, může být oříšek. Netlačte proto na štěně, chvilku psovi aportujte, přetahujte se s ním, nebo jej zaujměte a po chvíli jej zkuste nalákat na pamlsek a zahajte výcvik. Po výcviku poté může opět přijít hra. A pokud se vám pes podaří unavit, zabráníte tak raubíření a vyvádění kousků, které doma nechcete.
     
  5. Hra – Pes by měl výcvik brát jako hru, nikoliv jako plnění úkolu a po jeho splnění urychleně zmizet daleko od povinností. Využijte proto hračky a prokládejte je během výcviku, nebo psa odměňujte i hračkou. Psa by měl výcvik bavit, měl by se na něj těšit a k tomu vám může vypomoct i klikr.
     
  6. Klikr – Jedná se o malou krabičku, ve které je umístěn plíšek, díky zmáčknutí tlačítka na povrchu krabičky se ozve zvuk - kliknutí. Tento zvuk má pokaždé stejný tón i znění. Klikr se dá zakoupit již kolem 100 Kč a doporučujeme si pořídit ten, který má i gumičku nebo provázek pro uchycení na zápěstí. Klikr funguje namísto slovního ohodnocení „ano, správně“. Jakmile psovi zadáte povel, pes jej úspěšně splní, přichází kliknutí a ihned následuje odměna (např. jídlo/pamlsek).  Pes brzy pochopí, že se jedná o formu úspěchu a jakmile jen uvidí, nebo uslyší klikr, bude chtít sám od sebe opakovat povely, aby se k pamlsku dostal. Pokud s klikrem teprve začínáte, zahájení práce s klikrem se nazývá „naklikání“. Vezměte si hrst pamlsků do pamlskovníku, nebo do ruky a do druhé ruky umístěte klikr. Jakmile získáte psovu pozornost, klikněte a dejte psovi pamlsek, opakujte 3 minuty. Po každém kliknutí následuje pamlsek. Poté začněte přidávat i povely. Pes tuto strategii pochopí velmi rychle a jeho motivace k plnění úkolů a nových povelů se ještě zvýší.
     
  7. Prostředí – Jestliže začínáte se štěňátkem, zahajte výcvik v klidovém prostředí domova, které zná. Psa doma nebude nic rušit a udrží pozornost. Jakmile se povel naučí, nepřestávejte výcvik opakovat, aby si povel osvojil. Poté přejděte do prostředí venkovního a trénujte na trávě, chodníku a v různém prostředí, aby se pes naučil poslouchat i při rušivých elementech. Nezapomeňte, aby pes měl při venkovním výcviku obojek se známkou, byl očipovaný a jeho čip byl registrovaný. Nikdy nevíte, co jej upoutá, a pro případné zatoulání budete mít jistotu identifikace. Pro bezpečnost můžete pořídit i gps tracker na obojek, který lze spárovat s telefonem a vidět, kde se pes pohybuje.
     
  8. Rušivé elementy – Rušivé elementy ztěžují výcvik, ale zlepšují pozornost psa. Tyto elementy jsou pro psa těžké a udržet u nich pozornost je náročné. Proto by se měl majitel, který cvičí psa obrnit trpělivostí a nechtít všechno ihned. Rušivé elementy si můžete seřadit od nejméně rušivého po nejvíce (např: Pokud má pes tendenci očichávat stromy, nebo jestli se rozebíhá za ptáky seřaďte si tyto „rušivky“ podle toho jak na ně pes reaguje). První začněte výcvik na travnaté ploše například louce, jakmile povely bude pes umět, přejdete k lesíku, kde budou stromy a poté až například do parku, kde zpívají ptáci. Rušivých elementů může být i 50, a jakmile je všechny pes zvládne a poslechne, máte téměř vyhráno.
     
  9. Důslednost – U tréninku buďte vždy důslední, povely vyslovujte zřetelně a pokud jej pes nechápe, napovězte mu gesty. Pokud se přiblíží k úspěšnému vykonání, můžete jej odměnit. Pokud jej však provede špatně, ukažte mu správný povel, nebo jej zopakujte a až po správném provedení odměňte. Důslednost je důležitá, aby pes nebyl zmatený a také aby věděl, že se musí snažit udělat úkol dobře, nikoliv jen napůl. Chytré plemena by se vás časem snažili přechytračit a díky nedůslednosti by mohli povely „odfláknout“. Přeučování by vás stálo mnohem více námahy než výcvik štěněte.
     
  10. Typ výcviku – Ať už trénujete poslušnost, triky, dogdancing nebo začínáte jakýkoliv jiný trénink, vždy si dopředu nastudujte důsledně veškeré přesné provedení výcviku a jednotlivých povelů než s nimi začnete. Každý výcvik je individuální ale u každého můžete využít výše uvedené body. Na trénink také nemusíte být sami. Využijte například knihy, online videa, online psí školy, nebo osobně cvičák, či tréninkové kurzy nebo přímo cvičitelku.

Autor:
Zuzana Šimková



Unikátní psí známka pro Vašeho pejska. Nečekejte až se Váš pejsek zaběhne.

VÍCE O PSÍ ZNÁMCE