10 aktivit, které vašeho psa budou bavit

Vyžaduje váš pes neustálou pozornost? Chcete oživit jeho aktivitu něčím novým? Nebo hledáte společný koníček, který vás bude oba bavit? V dnešním díle vám přineseme tipy, které můžete se svým psem podniknout a obohatit si vzájemně život. U některých aktivit poznáte nové lidi a jejich psy, u některých zase nová místa a díky některým můžete dokonce shodit pár kilo.

Každé plemeno má určité vlohy pro daný sport, některá plemena milují vodu, jiná ji nesnášejí, někteří mají povahu povaleče, jiní neustálého aktivisty. Zahoďte předsudky, vyzkoušejte aktivitu, která vám je sympatická s jakýmkoliv plemenem a nezapomeňte na pamlsky, nebo spíše hromadu pamlsků.

  1. Geocaching se psem – Pokud tuto aktivitu ještě neznáte, jedná se o turistickou aktivitu, jejímž smyslem je dojít podle navigace k cíli a najít ukrytou kešku. K tomu vám stačí originální aplikace na telefonu, mobilní data a gps. Kešky vás zavedou k různým zajímavým místům, které můžete objevit většinou i se svým psem a mnohdy je série kešek vytvořená i po turistických trasách např. k rozhlednám. Díky procházkám si dáte do těla, vyvenčíte mazlíčka a ještě máte i cíl, který vás jistě bude motivovat. Tuto aktivitu můžete provozovat po celé České republice, ale i v zahraničí. Turistice se můžete samozřejmě věnovat i bez geocachingu.
     
  2. Se psem do Zoo -  Výlet do ZOO může být zajímavý i pro vašeho mazlíčka. Nové pachy, nové vjemy, zvířata mohou obohatit také den vašemu čtyřnohému příteli, nenechávejte jej proto při návštěvě ZOO doma. A do kterých ZOO můžete se psem?  Do Zoo Praha, Brno, Chomutov, Olomouc, Vyškov, Ústí nad Labem, Tábor, Dvůr Králové nad Labem, Protivín.
     
  3. Frisbee – Vyjděte před dům, na louku nebo do parku a zahrajte si frisbee se psem sami nebo i ve více lidech. Létající talíř bude vašeho psa bavit, hlavně pokud se jej bude snažit zachytit v letu a úspěšně jej přinese zpět. Po tomto úspěšném ale i třeba i neúspěšném výkonu nezapomeňte psa hodně pochválit a odměnit jej pamlskem, zvýšíte tak jeho motivaci ke hře. Frisbee může mít ve hře hodně podob a jistě si najdete metodu svou.
     
  4. Puller – Obdobnou aktivitou je puller. Jedná se o dva kruhy, které jsou vyrobeny z odolného materiálu, aby se do nich pes mohl pořádně zakousnout, nic se mu nestalo a zároveň mu nezničilo ani zuby a dásně. Hra spočívá v kutálení jednoho kruhu za druhým po zemi, které se pes snaží chytit. Druhá varianta hry spočívá v házení kruhů na výšku do vzduchu. Pes může s pullerem i běhat, přetahovat se, nebo si s nimi jen tak hrát. Puller má navíc několik velikostí, takže se hodí pro všechna plemena.
     
  5. Dětské hry – Obzvláště pokud máte děti, zapojte do her i vašeho psa. Váš pes může honit balon u fotbalu, odpinkávat jej čumákem u míčových her, nebo hrát s dětmi na schovávanou – respektive hledat kde se děti schovaly. Jistě přijdete na spoustu dalších her, do kterých můžete zapojit svého psa a nemusí vás to stát námahu ani peníze.
     
  6. Agility – U tohoto sportu je důležitá spolupráce psa a pána, vnímavost a důslednost.  Tento sport spočívá v překonání nejrůznějších překážek ať už tunelů, tyček ve slalomu nebo přeskokem přes tyč. Jde o typ závodu, kdy pes běží bez vodítka a pán utíká vedle něj, ukazuje psovi směr a povzbuzuje jej. Na konci závodu náleží pejskovi velká odměna v podobě pamlsků a pochvaly. Nezapomeňte i na vodu, aby váš pes nebyl z aktivity dehydratovaný. Podívejte se, zdali ve vašem městě probíhají tréninky agility a pokud to vašeho psa bude bavit, můžete se do tohoto sportu zapojovat i pravidelně. Pokud ve vašem městě agility neprobíhají, můžete si překážky postavit i na zahradě. Na internetu v e-shopech seženete nejrůznější překážky, případně si je můžete vyrobit doma. A pokud nevíte jak na výcvik, pořiďte si knihu o agility, nebo se podívejte na dostupná videa.
     
  7. Běh se psem – canicross. Tento běh spočívá v zapřažení psa na speciálním postroji pro běh a uchycení k běžci. I přes to, že pes v tomto sportu táhne, měli bystě jej vyzkoušet, až pokud sami aktivně běháte, přeci jen jde o náročnější aktivitu, kde jistě spálíte hodně kalorií. Tento sport je vhodný pro střední až větší plemena. Pokud však vašeho psa tato aktivita bude bavit, to již musíte zjistit sami.
     
  8. Dogdancing – Ačkoliv jsou plemena vhodná na tuto aktivitu, zkusit dogdancing můžete s každým psem. Pokud vám lahodí pohyb, zejména ženám, vyzkoušejte různé triky a povely, které poté můžete využít v kompletní sestavu spojenou s hudbou. Dané triky mohou být fascinující nejen pro diváky, ale i pro vašeho mazlíčka, díky kterým se bude učit stále nové a nové kousky, např. kličkování mezi nohama, chození tlapkami po nohách, vyskočení na záda a další.
     
  9. Pasení – Zejména někteří ovčáci a pastevečtí psi tuto aktivitu ocení. Dnes již existuje mnoho farem, které vám umožní výcvik pasení například oveček v malé ohradě a menším počtem zvířat. Cílem je naučit a zdokonalit dovednost pasení tak, aby pes sám uměl seskupit zvířata a dostat je do požadovaného místa. Dovednost poté nejlépe využijete, pokud sami máte zvířata, nebo statek.
     
  10. Treibball – umělou formou pasení, je i tento sport. Cílem je dovézt osm míčů pomocí psa do branky. Aktivita je vhodná opět pro pastevecká plemena, ale bavit mohou všechny.

Aktivit je rozhodně mnohem více, my vám však přinášíme ty, které nás nejvíce zaujaly. Pro jakoukoliv aktivitu se psem nezapomeňte, aby byl váš pes naočkovaný, byl očipovaný a měl registrovaný čip, aby se v případě zatoulání a nalezení co nejrychleji dostal právě k vám.

 

Autor:
Zuzana Šimková



Unikátní psí známka pro Vašeho pejska. Nečekejte až se Váš pejsek zaběhne.

VÍCE O PSÍ ZNÁMCE